Zanimljivosti
14

Tom Jones, astronaut koji više ne vjeruje u NLO

Klix.ba
Tom Jones
Tom Jones
Fenomen neidentificiranih letećih objekata često prate i navodna svjedočanstva ljudi koji su, za razliku od većine, zaista bili u svemiru.

Ali koliko je astronauta zaista prijavilo i svjedočilo neobjašnjivim pojavama koje bi se mogle dovesti u vezu sa potencijalnim posjetiteljima iz svemira?

NASA-in veteran Tom Jones, čovjek koji je bio zaljubljenik u fenomen NLO-a, danas na cijelu podkulturu zanesenjaka gleda malo drugačijim očima.

"Volio sam NLO-e i mislio sam da su oni sljedeća velika granica koju istraživači moraju preći. Ipak, to sam mišljenje napustio jednom kada sam shvatio da za njega nema dovoljno dokaza", rekao je Jones sa Huffington Post.

U nedavnoj kolumni za list Smithsonian Air & Space Magazine, Jones je iznio mišljenje o astronautima koji su navodno svjedočili neobjašnjivim pojavama.

"Astronauti nisu vidjeli dokaze vanzemaljskog života. Izvještaji o nepoznatim objektima oko naših letjelica pokazali su da se radilo uglavnom o kristalima leda, zalutalim dijelovima satelita, meteorima i bljeskovima munja", napisao je između ostalog astroanut Jones koji je i sam 1996. godine učestvovao u misiji za koju se govorilo kako je registrovala neobjašnjiv fenomen.

Jones iza sebe ima 11 godina letenja u svemir, a posljednju misiju je obavio u februaru 2001. godine.

On tvrdi da mu niti jedan savremeni astronaut nije povjerio informaciju o neobjašnjivim objektima u svemiru.

"Naravno, svjestan sam da postoje astronauti koji su u prošlosti govorili o dokazima o svemirsklim brodovima, ali koji su došli od trećih osoba. Sve je do iz druge ruke ili se radi o pojavama koje nisu mogle biti objašnjene na početku, i tu sva priča završava", rekao je Jones.