Nove optužbe
5

R. Kelly optužen za podmićivanje službenika kako bi se oženio maloljetnom pjevačicom Aaliyah

M. N.
R. Kelly i preminula Aaliyah (Foto: Lifetime)
R. Kelly i preminula Aaliyah (Foto: Lifetime)
Federalno tužilaštvo iz Brooklyna optužilo je R&B pjevača R. Kellyja za podmićivanje službenika u Illinoisu kako bi kreirao lažnu ličnu kartu za 15-godišnju pjevačicu Aaliyah Haughton 30. augusta 1994. godine.

Kako je naveo izvor blizak istrazi za Washington Post, njih dvoje su dan nakon toga sklopili brak u tajnosti u okrugu Cook, ali je vrlo brzo poništen nakon što je mlada pjevačica obavijestila svoje roditelje o sklapanju braka. Aaliyah je preminula u avionskoj nesreći 2001. godine.

Ranije ove godine Kellyjev advokat Steven Greenberg tvrdio je u showu "Good Morning America" da je Aaliyah tada lagala o svojim godinama.

"Shvatio sam da je lagala o svojim godinama kako bi se udala", rekao je advokat.

Nova optužnica dodana je na već postojeću za podmićivanje, ali i prisiljavanje nekoliko žena i najmanje dvije maloljetnice na nezakonite seksualne aktivnosti. Optužen je i za otmicu jedne žrtve. Prema navodima optužnice, on je optužen za seksualno iskorištavanje četiri osobe od kojih su tri bile mlađe od 17 godina u trenutku izvršenja ovog krivičnog djela.

Kellyjeva navodna seksualna zlostavljanja bila su tema dokumentarnih serija Lifetimea pod nazivom "Preživljavanje R. Kellyja", što je podstaklo javni nadzor pjevača prije nego je optužnica odbačena. Emisija je potaknula i državnu odvjetnicu Kim Foxx da javno objavi molbu potencijalnim svjedocima i žrtvama da se jave.

Prije toga, dvije decenije je muzička industrija 'žmirila' na Kellyjevo ponašanje, dok je njegova karijera išla uzlaznom putanjom i omogućila mu luksuzan život superzvijezde.

Kelly je još uvijek u pritvoru u Illinoisu.