Bošnjački institut
11

Koncert "U susret SVEM-u" publika ispratila uz gromoglasni aplauz

Klix.ba
U okviru jubilarnog 25. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike, Fondacija za muzičke umjetnosti nastavlja tradiciju predstavljanja široj javnosti najuspješnijih mladih muzičara iz zemlje i regiona.

Ove godine pozornica je ustupljena mladom austrijskom violinisti sarajevskih korijena, Luki Ljubasu, sinu sarajevskog umjetnika i violiniste Darke Ljubasa, koji je nastupio uz pratnju pijanistice Ruzhe Semove te izveo neka od kapitalnih djela violinističke literature. Koncert "U susret SVEM-u" koji je održan sinoć u Bošnjačkom institutu publika ispratila uz gromoglasni aplauz.

Luka Ljubas, jedan od uspješnijih violinsta mlađe generacije, pažnju šire muzičke javnosti privukao je osvajanjem prve i svih posebnih nagrada na Internacionalnom violinističkom takmičenju Vaclav Huml. Rođen je 1996. godine u Beču, prve muzičke korake pravi unutar porodičnog kruga muzičara, a nastavlja kroz institucionalno muzičko obrazovanje. Studij na Koruškom državnom konzervatoriju započinje 2006. godine u klasi profesora Brian Finlaysona, a nastavlja 2012. upisom na Univerzitet za muziku u Beču u klasi profesora Gerharda Schultza.

"Koncertno veče stimulativno je djelovalo na slušatelje koji su sa znatiželjom promatrali umjetnički talenat u usponu, ali i na mladog umjetnika – violinistu Ljubu Lukasa (1996), čiji je umjetnički personalitet dobio puni zamah na koncertnom podijumu Bošnjačkog instituta. Njegovo umijeće bilo je vidljivo u enormnoj energiji izraženoj u oblikovanju muzičkih fraza i intonativnoj preciznosti, te ostvarenom dijalogu sa pijanisticom Ruzhom Semovom koja je uspješno zaokružila interpretacijski doživaljaj", kaže kritičarka Lana Paćuka.

Tokom svoje dosadašnje karijere nastupao je u prestižnim bečkim dvoranama Konzerthausa i Musikvereina te na koncertima u Armeniji, Sloveniji, Italiji, Japanu i Hrvatskoj, a očekuje ga i debitanstki nastup u čuvenom Carnegie Hall-u u New Yorku. Kao solista nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Bečkim kamernim orkestrom, Koruškim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Bečkim Mozart orkestrom, i dr, uz pratnju mnogih istaknutih dirigenata, kao što su Kevin John Edusei, Eduard Strausser, Uroš Lajovic, Moritz Gnann, Tonči Bilić, Alexander Soddy, Guido Mancusi, i dr. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, uključujući i Prvu nagradu na takmičenju Prima la Musica, Prvu nagradu na 10. Međunarodnom takmičenju u Padovi 2013. godine, posebno priznanje Koruškog Konzervatorija u Klagenfurtu, kao i posebnu nagradu Univerziteta za muziku i primjenjene umjetnosti u Beču. te nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog muzičara u 2017. godini. Do sada se usavršavao na majstorskim radionicama koje su vodili Tanja Becker-Bender, Shamuel Aškenazi, Soo-Ock Kim, Pavel Vernikov, Eszter Haffner, Igor Ozim, Rodney Friend, Viktor Tretjakov i Yuzuko Horigome. Kao kamerni muzičar sarađuje sa umjetnicima kao što su Erwin Kropfitsch, Jeremijas Fliedl, Rohan De Silva, Mark Kinkaid, Nađa Höbarth i Ekaterina Rumyantseva. Od 2014. godine Luka svira na violini Giovanni Battista Guadagninija, nastale između 1783. i 1785 godine, koju mu je, uz ljubazno posredovanje Andree König, ustupila na neograničeno korištenje Londonske muzička kuća "Beare Violin Society".

Pijanistica Ruzha Semova je svoje muzičko obrazovanje započela u Sofiji (Bugarska), gdje još kao djevojčica osvaja niz nagrada na pijanističkim takmičenjima poput Takmičenja Svetoslav Obretenov, te Virtuosi per musica di pianoforte u Češkoj. Studij klavira završava u klasi profesora Antona Dikova pri Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Sofiji 2000. godine, dok 2007. okončava i postdiplomski studij na Univerzitetu za muziku u Beču gdje je studirala u klasi profesora Stefana Vladara. Usavršavala se na majstorskim radionicama uz istaknute umjetnike i pedagoge kao što su Marko Tezza, Germaine Mounier, Dmitry Bashkirov, te Anders Ljungar-Chapelon. Kao solistica nastupala je uz pratnju većine bugarskih simfonijskih orkestara, te je snimala za potrebe Bugarske nacionalne radio-televizije, kao i privatne stanice Classic FM. Održala je niz koncerata i nastupa u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u, Kini, Izraelu, Japanu, Peruu, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj. Učestvovala je i na više muzičkih festivala kao što su Klavierfestival Ruhr (Njemačka), Festival Chopin u Parizu, Ljetna akademija Lilienfeld (Austrija), te bugarskim festivalima Ljeto u Varni, Nedyalka Simeonova i Apollonia. Djeluje kao profesorica klavira na Univerzitetu za muziku u Beču, te kao profesorica kamerne muzike na Ljetnoj akademiji u Lilienfeldu.