Muzika
72

Kaliopi: Najveći uspjeh je postati i ostati čovjek, a umjetnosti je potrebna originalnost

Piše: El. B.
Muzička diva Kaliopi u februaru kreće na bh. turneju koju počinje na Dan zaljubljenih. Ova Makedonka specifične boje glasa za Klix.ba je govorila o predstojećim koncertima, muzičkoj sceni, svom uspjehu, a prisjetila se i vremena u kojem su nastali njeni najveći hitovi.

"Mnogo se radujem predstojećoj turneji po BiH. Sve je spremno i svi smo pomalo uzbuđeni jer znamo da će to biti koncert za pamćenje", rekla je Kaliopi.

Iza ove pjevačice je 13 albuma, kao i dva nastupa na Eurosongu, koji su joj, priznaje, u najljepšem sjećanju.

"Eurosong je najveći muzički spektakl na planeti i samim tim je velika stvar biti dio te priče, odnosno pjevati pred 200 miliona ljudi. Uz sve to, presretna sam jer za mene Eurosong nije završio finalnom večeri. Moje pjesme još uvjek traju. Ostavila sam neki trag", rekla je Kaliopi.

Pjesma "Crno i belo" kojom je 2012. godine predstavljala Makedoniju na Eurosongu obrađena je na više svjetskih jezika.

"'Crno i belo' je na najboljem putu da postane moj treći evergreen. I nakon pet godina ta pjesma još uvjek živi. Postoje instrumentalne verzije, horske, pjeva se na ruskom, engleskom, njemačkom, španskom... Prije mjesec dana je snimljena i u Južnoj Africi na izvornom jeziku", rekla je Kaliopi ne krijući oduševljenje.

Njeni evergreeni su definitivno pjesme "Bato" i "Kofer ljubavi" koje su i danas rado slušane.

"Obje su originalne, a najteža stvar u umjetnosti je biti originalan. To je tajni kod koji publika prepoznaje. Možda ne funkcionira na prvu i ne postane hit preko noći, ali zato traje, traje, traje..", rekla je Kaliopi.

U razgovoru za Klix.ba makedonska diva se prisjetila vremena kada su ove pjesme nastajale. Tih godina bila je u braku s kompozitorom i tekstopiscem Romeom Grillom.

"Romeo je pjesmu 'Rođeni' ('Bato') komponovao sredinom aprila 1987. godine, nekoliko minuta prije našeg koncerta u Murmansku (Rusija). Tekst je pisao sredinom septembra iste godine, u studiju, na sam dan snimanja. 'Kofer ljubavi' je komponovao na jahti tokom našeg ljetovanja, također 1987. godine, a tekst ovoga puta nije pisao u studiju, nego u kupatilu. Uz jutarnje tuširanje je smislio cijeli tekst, a kada je izašao iz kupatila stavio je 'Kofer ljubavi' na papir", otkrila je Kaliopi.

Iako se muzička scena danas mnogo razlikuje od one na kojoj je zabilježila svoje početke, Kaliopi kaže da ne voli praviti razliku između nekad i sad.

"Nisam neko ko će reći kako je nekad sve bilo bolje. Muzika ima 12 tonova i to je tako i nekad i danas i sutra. Balkanska duša je balkanska duša i nekad i sad i zauvijek. Sve što je aktuelno danas na našoj muzičkoj sceni sedamdesetih su otpjevali Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Kemal Monteno i mnogi drugi", rekla je Kaliopi.

Ipak, priznaje da je danas na estradi mnogo onih kojima tu nije mjesto.

"Postoje dobri pjevači koji tačno znaju šta hoće. Nažalost, ne postoji konkurencija već gužva. Puno je onih kojima nije mjesto na estradi. Mnogi plaćaju da bi 'pjevali'. Ekonomska opravdanost je nula bodova", rekla je makedonska pjevačica.

Od muzike sluša sve što je dobro i što ima dušu - od klasike i orijentalnog jazza do narodnjaka, a uvijek joj je posebno draga posljednja pjesma jer je, kako kaže, najmlađa, najkrhkija i tek treba da se otisne i poleti.

Makedonska diva smatra da je njen najveći uspjeh postati i ostati čovjek. Kaže kako uživa u sportu, dobrim knjigama i fotografiji, a slobodno vrijeme joj je rezervirano za porodicu, rodbinu i prijatelje.

Iako je dugo prisutna na estradi, njen privatni život rijetko dospije u javnost, a Kaliopi Bukle definitivno nije neko o kome ćete čitati na stranicama žute štampe.

"Ljudi iz žute štampe su uvijek prisutni na mojim koncertima, promocijama i ja ih obožavam. Nikada nikome nisam rekla: 'Piši ovo, nemoj ono'. Moja karijera je počela s predstavnicima sedme sile. Na "Opatijskom festivalu 85" dobila sam prvu nagradu akreditovanih novinara Jugoslavije", rekla je Kaliopi.

Ipak, Kaliopi je prije desetak godina imala problema s jednim medijem zbog javno izrečenog mišljenja o radu makedonske vlade.

"Na to sam i zaboravila, vjerovatno jer je nebitno. Imala sam problem samo sa jednim časopisom, tačnije sa jednom osobom. Ubrzo nakon toga čovjek se izvinio i sve je do danas u najboljem redu. Ja sam javna osoba i logično je da su moja mišljenja javno izrečena ili otpjevana. Što se tiče politike i dešavanja na Balkanu?... Tuga", zaključila je Kaliopi.