Takmičenje harmonikaša
25

"Inat trio" o plasmanu u Portugalu: Kao da smo učestvovali na svjetskom prvenstvu u fudbalu

E. Sk.
Zapažen rezultat na takmičenju harmonikaša 69. Trophée Mondial de l’Accordéon u Portugalu osvojili su Azmir Halilović iz Ilijaša, Danijel Lovrić iz Zenice i Asmir Hamzić iz Sarajeva koji čine "Inat trio".

Ovi talentirani studenti Muzičke akademije u Sarajevu osvojili su zavidno treće mjesto u klasi profesorice Belme Šarančić-Nahodović koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu kao član žirija u prestižnoj kategoriji Svjetskog trofeja, Senior classique.

"Inat trio" nastupio je u kategoriji Senior chamber classique sa kamernim sastavima iz Rusije, Ukrajine, Kine, Poljske i Hrvatske.

Azmir Halilović pobijedio je u kategoriji Accordion singer i osvojio pehar, a Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu tako je osvojila zlato i bronzu sa 69. Svjetskog trofeja harmonike.

Već 15 godina harmonika je velika ljubav Asmir Hamzića koji je veoma ponosan na činjenicu da su u velikoj dvorani Cine-Teatro, u kategoriji Kamerna muzika ostvarili ovako dobar plasman. Hamzić je za naš portal sumirao utiske iz Portugala i otkrio nam kako je nastao "Inat trio".

"'Inat trio' je nastao u sklopu akademskog programa, na predmetu Kamerna muzika svirali smo kao trio i vidjeli da nam dobro ide. Tada smo shvatili da bismo mogli postići uspjeh i odlučili probati. Tako je sve krenulo, koncert po koncert i danas smo tu gdje jesmo. Prošle godine smo na takmičenju harmonike u Italiji osvojili četvrto mjesto i malo po malo došli smo do zavidnog rezultata", govori Hamzić.

Velika im je čast, dodaje, što su bili dio prestižnog takmičenja Trophée Mondial de l’Accordéon.

"Našem uspjehu prethodio je naporan rad, kako nas, tako i naše profesorice s Akademije. Trudili smo se da budemo što bolji i ponosni smo na plasman koji smo postigli. Ovo je podstrek i stvara u nama želju da budemo još bolji. Jedini problem su nam finansije, jer sami sebe finansiramo, a dio troškova snosi i Akademija, ali nedamo da nas to sputava", iskren je Hamzić.

Konkurencija je, ističe, bila jaka, učestvovalo je 37 zemalja svijeta. Trophée Mondial de l’Accordéon osnovan je davne 1951. godine u organizaciji Confederation Mondiale de l Accordeon, a za muzičke kritičare jedan je od najprestižnijih događaja u umjetnosti sviranja harmonike.

"Ono što je svjetsko prvenstvo u fudbalu, to je Trophée Mondial de l’Accordéon za harmoniku, nema jačeg od ovog takmičenja", kaže nam Hamzić.

Ovo takmičenje se odvija svake godine u drugoj državi i na različitim kontinentima, a naredne 2020. godine održat će se u Pekingu u Kini.