{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branimir Johnny Štulić: Da nisam otvorio usta nastavio bih karijeru

9.7.2013. u 19:13
212
78
Branimir Johnny Štulić: Da nisam otvorio usta nastavio bih karijeru
212
Branimir Johnny Štulić: Da nisam otvorio usta nastavio bih karijeru
Branimir Johnny Štulić, osnivač grupe Azra i jedan od najvećih muzičara na prostoru Balkana, dao je intervju za B92 u kojem je govorio o svom mogućem povrtatku na muzičku scenu, koncertu u Beogradu, tužbama, "zaradi" od autorskih prava...
Iako bi najmanje nekoliko desetaka hiljada ljudi platilo veliku sumu novca samo da uživo čuju Johnyja, on smatra kako to nije važno. Živi u Holandiji, u medijskoj blokadi koju je sam sebi nametnuo. Kako je istakao, svira i dalje, ali čisto da ne zaboravi.

"Ako mi neko stavi gitaru u ruke i kaže mi da sviram - ja nemam pojma šta da sviram i onda ja imam nekoliko svojih pjesama... I ja ću vam reći kako to izgleda, iako znam da mi nećete vjerovati, ali ja ću vam ispričati priču. Ako neko izrazi želju da me vidi za milion nečega i dođe mi u kuću, donese vreću punu kovanica i tresne je o sto i kaže ovo je za jedan koncert - ja se zajapurim, uše mi pocrvene i ne znam šta ću od sebe. Kažem: Dobro mogu ti nešto odsvirat, a on kaže - može. Ja krenem i on za pola minute kaže: Imam nešto neodložno da obavim, pokupi zlatnike i više ga nikada ne vidim. Da nisam otvorio usta napravio bih karijeru razumijete?", rekao je slavni frontmen grupe Azra.

Na pitanje da li je istina da planira koncert u Bogradu, odgovorio je da to nije tačno, iako ima poziva da se vrati na scenu.

"Ja ne mogu objasniti da to nije sa uštapa na uštap, razumijete. Pogotovo ako čovjek ima ime, onda ne može se sramotiti. Nije stvar u tehnici, to svako može postaviti, to je naprosto cijeli posao. Čovjek mora da ima neku bazu, adresu i da ima račune. Znate kakav je to posao, to je tvornica", kazao je Štulić za B92.

Istakao je da ne prati dešavanja u zemljema bivše Jugoslavije jer mu to kvari raspoloženje.

Govorio je i o svojim autorskim pravima koja nisu zaštićena te tužbama koje je pokrenuo.

"Od kada sam počeo da se bavim muzikom nisam ni dinara uspio da naplatim! Ja sam do početka devedesetih prodao milion albuma. Tada je prosječna cijena bila 25 maraka - jedna kaseta", kazao je Johnny istakavši da još nije pokrenuo tužbu protiv Croatia recordsa jer ne može da nađe advokata u Hrvatskoj.

Takđer, istakao je da je u sporu sa Plato Booksom protiv kojeg je podigao tužbu zbog kršenja autorskih prava. Naime, ta izdavačka kuća je objavila njegovih 14 izabranih djela - prevod antičke književnosti, tekstovi pjedama Azre, autobiografija s komentarima i knjiga načinjena od tekstova iz novina.

"Taj posao je bio 2010. godine i bio je dogovor da se 1.000 kompleta objavi. Sve je prodato još 2010. godine, međutim Plato se na to ne obazire. Oni kažu da su prodali samo 500 komada, a evo već tri sajma pokrivaju. Ovih 14 knjiga..., ja ne znam da je iko preveo sve te klasike. To je kičma historije. Ne radi se tu o novcu - to je moje vlasništvo i to je meni ukradeno, ekspoatiše se, oteto je i niko se ne obazire na to", kazao je Branimir Štulić, dodavši da su njegove knjige danas dostupne u svim zemljama bivše Jugoslavije te u brojnim knjižarama, a on od toga ništa nema.

Na pitanje da li će uspjeti prevazići sva dešavanja i izaći iz informativne blokade Johnny je odgovorio da postoji mnogo stvari koje on ne može da razumije i da sam ne zna šta se nalazi u njegovom srcu te da je vjerovatno zbog toga pjesnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: