7 domaćih ostvarenja
60

U Sarajevu svečano otvoren drugi AJB DOC - počinje praznik dokumentarnog filma

E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Svečanom ceremonijom večeras je u multiplexu Cinema City u Sarajevu otvoren drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC koji će trajati do 24. septembra.

AJB DOC Film Festival otvorenim je proglasio Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Documentary Channela, koji je govorio o važnosti ovog festivala.

“Danas slavimo drugi rođendan jednog mladog, ali jako značajnog festivala za regiju. Vjerujem da Balkan ima puno potencijala, kao što sam i rekao prošle godine, i vjerujem da je ovaj festival jedan od načina da se taj potencijal iskoristi. Vjerujem kako će ova festival biti sve bolji i bolji iz godine u godinu”, rekao je Mahfouz Nouh.

AJB DOC Film Festival televizijska kuća Al Jazeera Balkans organizirala je u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a cilj im je afirmisati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti kao što su hrabrost, istina, pravednost, tolerancija i kosmopolitizam.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić rekao je kako se nada da će i drugo izdanje AJB DOC Festivala biti veoma uspješno.

“Vrijeme festivala u Sarajevu se produžava. Želim svim gostima da uživaju u filmovima, a nadam se da će imati vremena uživati i u lijepim danima Sarajeva”, rekao je Đođić.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo najavio je odličan program - 23 dokumentarna filma koji donose potresne i duboke priče.

“Imamo sedam filmova domaće produkcije, to su priče koje nisu ranije ispričane iako su trebale biti. Nadam se da će odziv publike biti kao prošle godine, a prema broju prodatih ulaznica izgleda da hoće. Slogan festivala je ‘promjena’ i promjena nam je zaista potrebna, i pojedincima i društvu”, rekao je Fočo.

Da su nam promjene neophodne naglasio je i selektor AJB DOC Film Festivala Sead Kreševljaković.

“Dokumentarni filmovi se u prirodi uvijek bave promjenom, ali prilikom selekcije filmova smo insistirali na snazi pojedinca da ličnim zalaganjem napravi promjene. Ove godine smo imali više od 400 filmova i zaista je bilo teško odabrati 12 filmova koji će biti prikazani u Takmičarskom programu”, rekao je Kreševljaković.

Američka rediteljica i članica internacionalnog žirija Victoria Bruce rekla je kako je sretna što je u Sarajevu i što je dio AJB DOC Film Festivala.

“Filmovi koje ćemo gledati su veoma dobre priče, priče koje više ne možemo čuti na vijestima jer u današnjem tempu vijesti se više niko ne bavi ovakvim temama. Ali ove teme su jako važne i trebaju biti ispričane, cijenim to što su kolege uložile toliko truda da bi istražili samu srž problema. Preporučujem svima koji mogu da dođu da dođu jer su filmovi zaista fascinantni. Ne samo zbog tema nego i zbog načina na koju su snimljeni”, rekla je Bruce.

Palestinska rediteljica i aktivistica Rawan Damen koja će u nedjelju održati predavanje “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život” je naglasila da je veoma bitno snimati dokumentarne filmove.

“Dokumentarci su ti koji najduže opstaju, sve drugo iz medija ima kratak vijek. Ali dokumentarac kao takav narativ može biti svjedok događajima i poslije 15 godina jer on dokumentuje ono šta se dešava. Drago mi je da postoji ovakav festival, jedva čekam otvaranje i vjerujem da će svi koji dođu biti oduševljeni kao ja”, rekla je Damen.

Do 24. septembra možete pogledati 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije. U zvaničnoj takmičarskoj selekciji bit će prikazano 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitovanju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazano pet najboljih naslova s evropskih i svjetskih festivala. Osim toga, u sklopu programa AJB Prikazuje bit će prikazano šest filmova koji će se uskoro naći u programa Al Jazeera Balkans televizije.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri u sastavu Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi (Al Jazeera Documentary Channel) odabrat će najbolji film takmičarske selekcije festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award.

Svi filmovi prikazani na festivalu u selekciji su i za Nagradu publike.