Vraća se na repertoar
1

Predstava "Trg ratnika" ponovo u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
Pozorište mladih vraća na repertoar višenagrađivanu predstavu "Trg Ratnika" u četvrtak, 25. aprila u 20 sati. Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

U drami "Trg ratnika", Nick Wood nam, umjesto "skice rata", nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju - "Rat je sukob dviju ili više zaraćenih strana". Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je "proces", a ne tek nesretan i prolazan trenutak.

"Predstava 'Trg ratnika' nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli", izjavljuje glumica Belma Lizde Kurt.

Iz Pozorišta mladih Sarajevo navode da smo na ovim prostorima učili, ali ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj "znanosti". Ističu da je ova predstava prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od "ponavljanja".

"Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini", poručuje glumac Mario Drmać.

Predstava će se naći na repertoaru i 26. aprila u 20 sati.