Duh Bosne
223

Stećci i nišani kod Ustikoline: Nije to "gomila kamenja" iz prošlosti već blago za budućnost

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Brojni su spomenici kulture na području općine Foča u Federaciji BIH, riječ je o pravoj riznici i blagu koje, i pored činjenice da predstavlja ogroman turistički potencijal, nije iskorišteno u te svrhe.

Naprotiv, mnogi od njih su u veoma zapuštenom stanju i potrebna im je zaštita. Na to su ovih dana upozorili i članovi udruženja kojima je cilj njegovanje kulturnog blaga.

Udruženja "Kulturna baština" iz BPK Goražde i "Bosona" iz Sarajeva zajedno su obišli lokalitet kulturno historijskih spomenika iz perioda srednjeg vijeka, nekropole stećaka kao i kamenih nišana iz XV i XVI stoljeća na prostoru Ustikoline, na lokacijama Nišani, Odžak, Modro polje i Presjeka.

"Na ovom području nalazi se nekoliko značajnih kulturno historijskih spomenika sa početka srednjeg vijeka. Nekoliko veoma zanimljivih mjesta zaraslo je i teško dostupno i nama predstoji određeno vrijeme koje mora proći da bi se ti uslovi popravili i počelo cijeniti i poštovati kulturno historijsko bogatstvo naših krajeva", kaže Eldin Baljević, član Udruženja "Kulturna baština" BPK Goražde.

Sarajevsko udruženje "Bosona" redovno obilazi kulturno historijska bogatstva širom BIH a do sada su učestvovali u pohodima na Blagajsku bunu, Mostar, Jajce, Kraljevu Sutjesku te druga mjesta.

"Mislim da se treba poraditi na konzerviranju postojećeg blaga da se sačuvaju za buduća pokoljenja, zatim otvaranjem lokalnih muzeja koji će imati stalnu održivost. Na ovom prostoru leži izuzetan kulturno historijski i turistički potencijal", kaže Emir Lagumdžija, izvršni direktor Udruženja "Bosona".

Članovi Udruženja "Bosona“ treći put obilaze ovo područje i oduševljeni su njegovom ljepotom a zajedničke posjete su rezultat višegodišnje saradnje dva udruženja.

"To je već tradicija i naša povezanost za sobom povlači nove planove i projekte koje ćemo u narednom periodu moći realizovati. Nekropole stećaka kao i kamenih nišana iz XV i XVI stoljeća na lokacijama Odžak, Presjeka, Modro polje su po svojoj formi i vrijednosti veoma interesantni, osim toga ovdje imamo i nepoznate nekropole i turbeta. Mišljenja smo da nadležne institucije trebaju poraditi na zaštiti i konzervaciji svega ovoga. Ovdje postoji zaista mnogo stvari za istraživati jer je ovo područje arheološki neistraženo", ističe Alen Selimović, član Udruženja "Kulturna baština" BPK Goražde.

Selimović dodaje da je edukacija o kulturnoj baštini veoma važna te da ljudi moraju znati da ovdje nije riječ o "gomili kamenja" već o baštini koja predstavlja nemjerljivu vrijednost.

"Uzmimo za primjer nekropolu stećaka na Goršić polju koja je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Dakle, nije riječ o nekakvom kamenju iz prošlosti već je svjetska međunarodna zajednica prepoznala ovu nekropolu kao nešto vrijedno. To je baština za generacije i baš zbog toga trebamo posvetiti pažnju da ovdje leži potencijal za ekonomski razvitak samog kraja kao i jedan vid patriotizma i jedan vid i osjećaj posebnosti da na našim prostorima gdje su naši bosanski preci živjeli gdje će i naša buduća pokoljena bosanskog čovjeka živjeti", dodaje Selimović.