505 historijskih pojmova
568

Mirsad Đulbić predstavio prvi Zenički leksikon

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zahvaljujući Zeničaninu Mirsadu Đulbiću, Zenica je treći grad na prostoru bivše Jugoslavije koji je dobio svoj leksikon u kojem je obrađeno 505 pojmova vezanih za čelični grad, a radi se o knjizi koja će tek u budućnosti spoznati svoju istinsku vrijednost.

Rad od 12 godina s prekidima, a 8,5 godina sabranog kontinuiranog rada Mirsada Đulbića predstavljeno je u prvom i jedinom izdanju knjige "Zenički leksikon" koja je ujedno 21. knjiga ovog Zeničanina.

Đulbić je u leksikonu svog grada obradio 505 pojmova vezanih za Zenicu među kojima su: sva sela, zaseoci i naselja, brda, planine, rijeke, potoci, polja, objekti, spomenici, skulpture, važniji događaji, institucije kulture, starija udruženja, starije i poznatije zgrade, industrija...

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U izjavi za medije prije večerašnje promocije u Muzeju grada Zenice Đulbić je kazao da je materijal skupljao jako dugo ne znajući za šta će mu poslužiti, a da je nakon Zagrebačkog leksikona i Sarajevskog leksikona, odlučio materijal iskoristiti i napraviti Zenički leksikon.

"Nakon Zagrebačkog leksikona i Sarajevskog leksikona, krenuo i ja svoj materijal sređivati i provjeravati ono što sam imao informacija, za što mi je trebalo jako mnogo vremena. Sreća je pa sam imao razumijevanje i susretljivost lingvista i slavista iz Berlina, Kieva, Kebridža, ali i iz SAD-a koji su odgovarali na mailove i usmjeravali me na druge izvore kako bi dodatno provjerio i njihove tvrdnje, ali i svoje", kaže Đulbić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ističe da je zadovoljan urađenim poslom, ali da ostaje sumnja da je mogao obuhvatiti više stvari.

"Dosta podataka ipak nisam ubacio jer nisam imao tačne podatke. Nisam htio da me neko zaustavi na ulici i 'istuče' zbog netačnih informacija", kroz smijeh govori Đulbić.

Recezent knjige je mladi zenički historičar Mirza Džananović koji je kazao da je knjiga prava riznica znanja kolektivne memorije Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ovo je neobična knjiga jer su rijetki gradovi na području bivše Jugoslavije koji imaju svoj leksikon. Inače, leksikone rade leksikografski zavodi i institucije, timovi ljudi, a zenički je zapravo plod jednog autora, Mirsada Đulbića, osobe u invalidskim kolicima, koja je uložila dosta energije, znanja i truda u vrlo vrijedno djelo", izjavio je Džananović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na kraju je naglasio kako će ova knjiga tek u budućnosti spoznati pravu vrijednost kod građana Zenice i historičara kojima će sigurno biti izvor informacija, a s druge strane i zbog toga što je veoma malo pisanog materijala, knjiga, o Zenici i njenoj historiji.