Duga tradicija
4

Najavljena manifestacija Mostarsko proljeće, otvorenje 19. marta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ovogodišnje Mostarsko proljeće 21. dani Matice hrvatske najavljeni su danas konferencijom za medije. Otvorenje je predviđeno 19. marta izložbom hrvatskog slikara Vlaha Bukovca, a festival završava 11. juna predstavom Mire Gavrana "Paralelni svjetovi".

Voditelj manifestacije i počasni predsjednik Matice Josip Muselimović kazao je kako će Mostar pedesetak dana trajanja Mostarskog proljeća biti istinska prijestolnica kulture u cijeloj BiH, ali i šire.

"Ljubitelji likovne umjetnosti doživjet će četiri senzacionalna događaja, a ljubitelji književnosti imat će priliku vidjeti i sresti najveće živuće dramske pisce i pjesnike kao što su Miro Gavran i Luko Paljetak", izjavio je Muselimović naglasivši da će se organizirati čak 35 različitih programa.

Na Mostarskom proljeću gostovat će i pozorišta iz Zagreba, Zadra, Splita, Mostara, Sarajeva, a bit će predstavljeno i nekoliko značajnih književnih ostvarenja i djela kao što je knjiga Mile Lasića "Demokrature i neuspjele tranzicije u post – jugoslavenskim zemljama", knjiga dr. Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje i rat", kao i troknjižje Josipa Muselimovića "Mostarski dragulji", kao i njegova najnovija knjiga "Kud plovi ovaj brod". Bit će organizovana i promocija knjiga Zlatka Dalića "Rusija naših snova" o kojoj će govoriti Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković i Anton Samovojska.

Prvi od 35 događanja bit će sutrašnja izložba velikog slikara Vlahe Bukovca u Galeriji "Aluminij" ta koju je Darko Juka, direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija kazao da je svojevrstan poklon Dubrovnika Mostaru.

"Ovaj postav nosi naziv "Portreti obitelji", a čini ga trinaest remek-djela najvećega hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija", kazao je Juka.