Novo istraživanje
14

Leonardo da Vinci je slikao genijalno zbog mane na oku

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Leonardu da Vinciju je mana na oku, tačnije egzotropija ili vrsta škiljavosti, pomogla da slika udaljenost i dubinu na ravnim površinama s preciznošću po kojoj je postao slavan, kazuju rezultati novog istraživanje.

Da Vici, jedan od najslavnijih svjetskih slikara, imao je povremenu egzotropiju, vrstu oštećenja oka gdje jedno oko bježi prema van, kaže istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu JAMA.

Autor istraživanja Christopher Tyler, profesor na Univerzitetu u Londonu i na Smith-Kettlewell Eye Research Institute u San Franciscu, ističe da je gledajući njegove radove primijetio izrazitu divergentnost očiju na svim njegovim slikama.

Analizirajući smjer pogleda u šest da Vincijevih portreta, dvije skulpture, dva ulja i dva crteža, Tyler je otkrio da neki od radova ukazuju na znakove egzotropije, jer oči portreta gledaju prema vani.

Ne prikazuju sva djela samog slikara, ali i da Vinci u svojim zapisima navodi da "svaki umjetnikov portret odražava izgled samog slikara".

Tylerova mjerenja su pokazala da je da Vinci imao tendenciju škiljavosti, s jedim okom okrenutim prema vani za -10.3 stepeni kada je bio opušten. Veliki majstor, kada je bio odmoran i usredotočen, mogao je vratiti pogled ravno.

Tyler kaže da se najvjerojatnije radi o škiljavosti lijevog oka ali nije apsolutno siguran.