Pozdrav iz Sarajeva 1993.
70

Bojan Hadžihalilović: Dizajnom smo poslali poruku svijetu da je Sarajevo najljepše čak i pod opsadom

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti otvorena je izložba razglednica "Pozdrav iz Sarajeva 1993." nastalih za vrijeme opsade Sarajeva. Autor razglednica je Trio design Sarajevo koji su činili Bojan Hadžihalilović, Dalida Hadžihalilović i Lejla Mulabegović Hatt.

Za izradu razglednica Trio design koristio je motive popularne kulture, a njihov cilj je bio jednostavan, pokazati svijetu šta se dešava u ratnom Sarajevu.

"Ove naše poruke su bile posvećene svima onima koji nisu u okupiranom Sarajevu. Mi smo gledali kako da umjetnost izađe iz Sarajeva jer u to vrijeme zbog opkoljenosti agresori nisu puštali ništa da izađe, pa ni umjetnost. Mi smo smislili da to budu razglednice koje smo mogli dati stranim novinarima kada su dolazili u Sarajevo. Svaka razglednica je bila posvećena jednoj priči iz rata. O tome šta smo jeli, čega smo se bojali, kako smo mentalno preživjeli", rekao je Bojan Hadžihalilović.

Trio design ovako je tih ratnih godina na pravi način brendirao grad Sarajevo. Igrali su se poznatim simbolima svijeta i željeli pokazati da, pored svih stradanja, Sarajlije imaju jednu kulturnu i emotivnu stranu.

Hadžihalilović je naglasio i kako je ova izložba veoma važna za nove generacije i za budućnost.

"Poslali smo poruku svijetu da je Sarajevo najljepše čak i u najtežim vremenima. Pokazali smo im da, i kada nam je najgore, imamo duhovnost, želju za otporom i borbom za naš grad. Nadam se da će ova izložba biti inspiracija učenicima, da će im pokazati kako je to biti grafički dizajner u ratu i kako progovoriti kada te niko ništa ne pita", kazao je.

Hadžihalilović je dodao i kako mu se čini da smo se danas pogubili i izgubili svoj identitet te da puno očekuje od mlađih generacija koje sada imaju zadatak da porade na slici Bosne i Hercegovine u svijetu.

Njegova supruga Dalida, koja je također bila dio ovog trija, kazala je da joj je izuzetno drago što je izložba održana baš u školi gdje je ona učila o osnovama grafičkog dizajna.

"Za mene i Bojana ova škola je bila prva umjetnička kuća. Neobično mi je da je izložba održana baš ovdje, jer su nam naobrazba i znanje iz opće kulture koju smo stekli u ovoj školi pomogli da uradimo ove razglednice. Nadam se da će i učenici svoju isfrustriranost iskoristiti za dobru akciju i izraz", rekla je Dalida Hadžihalilović.

Direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot kazala je da su ovakve izložbe od izuzetnog značaja za učenike škole, jer osim što su imali priliku da pogledaju kako se to ratnih godina dizajniralo u Sarajevu, mogli su razgovarati i s autorima ove izložbe, koji su im predstavili zanimanje grafičkog dizajnera u pravom smislu te riječi.

"Svi znamo kakva su bila ratna vremena i kako je trio radio u tim specifičnim okolnostima. Umjetnost je tada u pravom smislu riječi reagovala na sva dešavanja u Sarajevu. Izuzetno je bitno da se naši učenici, sadašnje generacije, upoznaju o ovom izuzetno vrijednom opusu koji je obišao cijeli svijet", kazala je direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Na današnjoj izložbi prikazane su 32 razglednice iz ratnog Sarajeva.

Facebook