Sarajevo
157

Bh. predstavnici održali gala koncert: Sjajna atmosfera uoči 69. svjetskog trofeja harmonike u Portugalu

E. Sk.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Uoči svjetskog trofeja harmonike, jednog od najstarijih i najprestižnijih akordeonističkih takmičenja svijeta, koje će se ove godine održati u Portugalu od 3. do 10. novembra, u Muzičkoj akademiji u Sarajevu večeras je održan gala koncert.

Na ovom koncertu predstavili su se odabrani bh. predstavnici u kategorijama solo i kamerne muzike koji će učestvovati na 69. svjetskom trofeju harmonike u Portugalu.

Kao specijalni gosti koncerta pred sarajevskom publikom nastupili su i renomirana akordeonista Belma Šarančić Nahodović i umjetnik Nihad Hrustanbegović, koji su zajedno izveli repertoar pažljivo izabran za ovu priliku.

U čast nadolazećem jubileju 250. godina rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena, koji će se širom svijeta slaviti tokom 2020. godine, umjetnici su izveli i II stav (Allegretto), Beethovenove VII simfonije, što predstavljati prvo svjetsko izvođenje ovog djela u aranžmanu za dvije harmonike.

Hrustanbegović je specijalno za ovu priliku napisao djelo "In the Zen of Sirius", posvećeno takmičenju "Trophée mondial" i profesorici Nahodović, koje su premijerno izveli na večerašnjem koncertu.