Kreativni Visočanin
712

Armin Numanović: Kreiranje murala Davorina Popovića je moj najveći uspjeh

Piše: Lejla Kajić
Foto: M. O./Klix.ba
Armin Numanović jedan je od glavnih "krivaca" za mural Davorina Popovića u centru Sarajeva. Prilika da kreira nešto što će još dugo živjeti u glavnom gradu BiH obradovala ga je i inspirisala da radi dalje.

Armin dolazi iz Visokog, ali već dugo ima sarajevsku adresu, gdje završava master studij Grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti. Njegova ljubav prema umjetnosti rodila se u osnovnoj školi, razvijala se preko srednjoškolskih aktivnosti i dovela ga do studija na ALU gdje je upoznao i zaljubio se u grafički dizajn.

"Od tada, kao i svaki dizajner i umjetnik, svakodnevno radim i usavršavam svoje vještine u ovoj oblasti te nastojim upratiti svaki novi trend, što je od ključne važnosti za ovo zanimanje", započinje mladi umjetnik.

Armin je jedan od glavnih odgovornih za kreiranje murala Davorina Popovića koji krasi centar grada. Ideju je na Akademiju donijela ekipa iz POP ART festivala Mirza Đugum i Zlatko Novaković, koji su ujedno i zaslužni za cijeli projekat. Mentor projekta je profesor Bojan Hadžihalilović, a Armin je na konkursu ponudio svoje idejno rješenje koje je naposljetku odabrano kao pobjednički rad.

"Sam rad na projektu je trajao nešto više od dva mjeseca, počevši od istraživanja, prvih skica i zatim konsultacija s mentorima, sve dok nismo kreirali finalna rješenja, a neka od njih su bila predstavljena na izložbi u galeriji ALU zajedno s pobjedničkim rješenjem", priča Armin.

Ovo je njegovo prvo iskustvo kada je riječ o kreiranju rješenja za ulični tip umjetnosti, a cjelokupno iskustvo ga čini veoma sretnim jer mu predstavlja veliko zadovoljstvo pokazati sebi da sva dosadašnja iskustva i saznanja mogu biti veoma korisna u ovakvim izazovima.

"Ilustracija, pored klasičnog grafičkog dizajna, je nešto što ispunjava moj rad te sam presretan što se jedna od mojih ilustracija našla na ovako velikom formatu i, naravno, što uljepšava naš grad. Inspiraciju pronalazim u omiljenim dizajnerima i umjetnicima, te naravno filmu, muzici, videoigrama i sličnim stvarima", kaže.

Ovaj mural smatra velikim korakom za umjetnost u BiH, a činjenica da je realizovan čini ga veoma sretnim. Kaže kako bi želio da ovo bude samo početak i da vlasti trebaju usmjeriti i obratiti pažnju na umjetnike koji svakako mogu pomoći u podizanju bh. gradova na viši nivo u svakom pogledu.

Ističe kako mu je Dačin mural do sada najdraži rad, jer će dugo živjeti i disati u Sarajevu, baš kao što Dačo živi u srcima Sarajlija.

"Benjo i njegova 'Obojena klapa' su uradili odličan posao i moram reći da sam prezadovoljan, jer je mural gotovo identičan kao na mom digitalnom radu. Svaka čast ekipi i mnogo im hvala", komentarisao je naš sagovornik rad Benjamina Čengića koji je nacrtao i obojio mural.

Pobjeda na konkursu za mural Davorina Popovića dolazi nakon niza pobjeda na drugim takmičenjima, među kojima se ističe konkurs iz 2017. godine kada je kreirao vizuelni identitet za Bosanskohercegovački Film Festival u New Yorku. Tada je imao priliku posjetiti New York i učestvovati na festivalu, što je za njega tada bila velika stvar u karijeri.

Armin je trenutno u Splitu gdje završava svoje studentske obaveze na Umjetničkoj akademiji, nakon čega će se vratiti u Sarajevo gdje će braniti svoj magistarski rad koji je vezan za historiju i mitologiju BiH.