Ostavština nobelovca
9

Arhiv Gabriela Garcíje Márqueza dostupan na internetu

Klix.ba
Gabriel García Márquez
Gabriel García Márquez
Arhiv Gabriela Garcíje Márqueza prodat je prije dvije godine Univerzitetu u Teksasu, čija uprava je donijela odluku da se digitalizira ta ostavština jednog od najvećih južnoameričkih pisaca, piše New York Times.

Do sada je digitalizirana otprilike polovica materijala, tako da je 27 hiljada skeniranih stranica teksta sada dostupno svakom s internetskom vezom.

Riječ je o sirovom materijalu i bilješkama nastalim kroz rad na svim važnim Marquezovim djelima, uključujući i "Sto godina samoće", koja ga je učinila planetarno popularnim.

Arhiv također sadrži i do sada neobjavljene fotografije, prepiske i scenarije… Ipak će dio materijala u arhivu, koji je Ransom Center Univerziteta u Teksasu platio 2,2 miliona dolara, još ostati dostupan samo u fizičkom obliku.

Digitalni arhiv ne uključuje nijedan od 10 nacrta Marquezovog posljednjeg i nikada dovršenog romana "Vidjet ćemo se u augustu", ali sadrži, uz ostalo, i 32 stranice nacrta drugog dijela piščevih memoara, koji bi se bavili periodom života u kojem se preselio iz Evrope u Mexico City, gdje je živio do smrti.