Živi pozorište
461

Admir Kalkan, prvi baletan u BiH: Ova zahtjevna profesija je moja najveća ljubav

Lejla Kajić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mladi baletan Admir Kalkan je prvi bh. baletan u ansamblu Narodnog pozorišta Sarajevo nakon dugo vremena, a za 14 godina rada u ovoj profesiji ostvario je značajne rezultate i već ostavio svoj pečat u čarobnoj baletnoj umjetnosti.

Admir živi pozorište i predano čuva profesiju koja je lagano počela nestajati u poslijeratnom periodu. Povod našeg razgovora s Admirom je nova predstava "Ples sa Mocartom", a talentovanog mladića sreli smo na jednoj od proba za ovu predstavu.

Njegova precizna tehnika i karizma zrače i jasno su vidljive iz svakog pokreta koji napravi te je veoma lako uočiti količinu ljubavi koju gaji prema baletnoj umjetnosti. Na sceni je ozbiljan, usmjeren i potpuno fokusiran. Van nje je nasmijan, karizmatičan i izrazito susretljiv.

Admir se od svoje desete godine bavi baletom koji opisuje kao profesiju vrijednu svakog odricanja: "Zahtjevan je, iziskuje mnogo fizičke i psihičke snage, ali je aplauz koji čujem na kraju svake predstave vrijedan svega i to je ujedno i najveće priznanje koje mogu dobiti za svoj rad", kaže nam.

Predstava
Predstava "Ples sa Mocartom" (Foto: T. S./Klix.ba)

"Dama s kamelijama", "Bolero", "Mare nostrum", "Krcko Oraščić" i mnoge druge predstave njegova su zlatna karta za veliku predstavu o Mocartu. Ujedno su i transparentan i jasan prikaz njegovog uspjeha i značajnih tragova koje je ostavio u teatru sa samo 24 godine.

"Nova predstava inspirisana je genijalnošću velikog umjetnika W. A. Mozarta. Cijela ekipa predstave vrijedno je radila na pripremama, a koreografkinja Nermina Damian publici poklanja predstavu prožetu šarolikošću u smislu plesova, od onih koji su bili karakteristični za elite na dvorovima do modernijeg stila pokreta", opisuje baletan.

Rad na ovoj predstavi opisuje kao izrazito zahtjevan za sve umjetnike, ali u isto vrijeme i veoma uzbudljiv jer imaju priliku "oživjeti" koreografske ideje koje je Damian zamislila. Posebno je ponosan što radi s partnericom solisticom baleta Tamarom Ljubičić s kojom će "plesati muziku" velikog Mozarta.

"Imam visoka očekivanja, siguran sam da će ova predstava postati jedna od onih koje će se jedva čekati na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu, jer ćemo publiku na najbolji način upoznati o vremenu u kojem je Mozart živio i stvarao", govori i dodaje kako je glavni cilj cijele ekipe da publici uspije prenijeti emociju sa scene koja će u njima probuditi divljenje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Koreografi širom svijeta balet opisuju kao napornu i zahtjevnu profesiju, što su već mnogo puta potvrdili i brojni fotografi koji su svoje objektive namještali tik uz scenu pokušavajući uhvatiti baletane i balerine u što boljim kadrovima. I sam Admir govori kako bavljenje ovim poslom iziskuje nevjerovatan napor zbog korištenja neprirodnih pokreta koji su uslovni za obavljanje nekog koreografskog zadatka.

"Svaki dan počinje zagrijavanjem tijela i pripremom za napore koji nas očekuju. Nakon toga slijede probe koje traju tri sata, gdje uvježbavamo sve ono što je potrebno da predstava izgleda magično. Pratimo najsitnije detalje, pomažemo jedni drugima i svi smo puni bezuslovne podrške. Nakon trosatnih proba slijedi pauza od nekoliko sati poslije koje se nastavlja rad na probama, a sve to završava u večernjim satima", objasnio nam je.

Balet je sebična profesija, u njoj je nemoguće dosegnuti savršenstvo, smatra baletan. Misli da je umijeće lakoće pokreta moguće dosegnuti jedino istrajnim i napornim radom. Da biste ostvarili značajne rezultate, morate mu se sasvim predati i fokusirati se na njega u potpunosti.

Admirova ljubav prema poslu ne nailazi na granice bilo kakvog oblika. Spremno prihvata svaku priliku koja bi ga eventualno mogla odvesti do napretka, što dokazuje i njegov angažman u beogradskom ansamblu baleta s kojima je prošlog decembra otišao u Belgiju gdje su izvodili predstavu "Krcko Oraščić".

Predstava
Predstava "Krcko Oraščić"

"To je ogromno iskustvo za mene. Moguće je da ćemo nešto slično ponoviti i u budućnosti. Veoma sam ponosan na sebe što sam sebe, ali i svoj ansambl predstavljao u Belgiji, društvu koje veoma cijeni umjetnost. Uvijek sam otvoren za takve ponude, jer je to izuzetno pozitivna stvar za razvoj mene kao umjetnika", prisjeća se s osmijehom.

O predrasudama nema mnogo za reći. Kaže kako se nikad ne susreće s njima te kako uglavnom dobija samo pozitivne komentare. Profesiju kojom se bavi opisuje kao nešto što se cijeni u svakom razvijenom društvu.

Na koncu razgovora nam kaže kako je trenutno fokusiran na "Ples sa Mocartom", a nakon premijere i reprize upustit će se u pripremu baleta koji se, kako kaže, sa nestrpljenjem očekuje u Sarajevu, a to je predstava "Krcko Oraščić".

Facebook