Karlovy Vary
0

Svjetska premijera filma "Ostavljeni" Adisa Bakrača

FENA
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Film "Ostavljeni" (radni naslov "Gola koža") scenariste Zlatka Topčića i reditelja Adisa Bakrača uvršten je u takmičarsku selekciju prestižnog svjetskog filmskog festivala Karlovy Vary, koji će biti održan od 2. do 10. jula.

Prva projekcija filma u okviru takmičarskog programa festivala "East of the West" bit će 8. jula i ujedno će to biti svjetska premijera filma, saopćeno je iz Heft produkcije.

Tim će povodom Heft produkcija upriličiti prijem te pozvati najveće filmske stvaraoce cijelog svijeta koji će prisustvovati festivalu.

Film je snimljen uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fonda za kinematografiju Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajeva, Ministarstva kulture KS i drugih institucija u BiH.

Projekat je na međunarodnim konkursima dobio podršku francuskog ministarsva kulture i CNC fonda, Ministarstva za kulturu Hrvatske i HAVC-a, Ministarsva za kulturu Srbije i FCS-a.

Na svjetskoj premijeri film će, pored reditelja Adisa Bakrača i producenta Almira Šahinovića, predstaviti i glumci Toni Grga, Mira Furlan, Mirsad Tuka, Zijah Sokolović te scenarista Zlatko Topčić, autor muzike Vlado Podany i koproducenti iz Srbije, Francuske i Hrvatske.

"Za mene je velika čast i priznanje poziv Festivala u Karlovim Varima. Učešće u takmičarskoj selekciji 'East of the West' daje nam mogućnost kvalitetne prezentacije filma na međunarodnom planu. Vjerujem da će naše prestavljanje biti uspješno, te da će film dobro prihvatiti češka publika", kazao je Adis Bakrač.

Glumica Mira Furlan je istaknula zadovoljstvo što je ovaj film ušao na veliki festival u Karlovim Varima gdje još nikad nije bila.

"Veseli me da je dobra namjera filma prepoznata. Također jedva čekam da se film pojavi pred bh. publikom i da se vidim s cijelom ekipom filma s kojom sam imala jedno od najljepših iskustava u radu na jednom filmu", kazala je ona.