Proglašen pobjednik
73

Reakcije glumaca "Aide" na dodjelu Oscara: Ne osjećamo razočarenje, samo ponos

L. K.
Alban Ukaj (Foto: T. S./Klix.ba)
Alban Ukaj (Foto: T. S./Klix.ba)
Film "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić večeras ipak nije dobio nagradu Oscar. No glumačka ekipa kaže kako uprkos tome ne treba osjećati razočarenje, nego samo ponos. Na "Aidu", Jasmilu i činjenicu da je BiH dobila vrlo važan film za generacije koje dolaze.

Ekipa glumaca filma "Quo Vadis, Aida?" večeras se okupila u Narodnom pozorištu Sarajevo kako bi zajedno gledali dodjelu Oscara. Nakon što je u kategoriji najbolji strani film kao pobjednik proglašen film "Another Round" danskog reditelja Thomasa Vinterberga, glumci su se ponovo obratili medijima.

"Mislim da bi bilo bitno da je 'Aida' dobila Oscara, ali ovaj film će još dugo živjeti i nekako sam ubjeđen u njegov dug život. Jako sam sretan što je stigao dokle jeste, što ga je gledalo mnogo ljudi i što će ga još mnogo njih tek pregledati. Ovo je film koji nam je svima trebao i služit će nam kao pročišćenje", rekao je Alban Ukaj nakon proglašenja.

Minka Muftić (Foto: T. S./Klix.ba)
Minka Muftić (Foto: T. S./Klix.ba)

Na pitanje da li je razočarana ishodom, Minka Muftić kratko je rekla "ni najmanje, ni slučajno".

"Ovo je film koji je ukazao na socijalnu nepravdu, film koji će utjecati na tok historije, na socijalno tretiranje, političke odluke... Sasvim sigurno je ovo svjetski važan film. Ovo je ostvarenje koje je veoma važan za BiH, za sve nas. Ovo je film otrežnjenja, iskupljenja... Tek je počeo ispunjavati svoju misiju. Ni traga razočarenja nema. Posebno ne bih voljela da kompletna ekipa filma osjeća kao da nisu ispunili očekivanja. Ovaj film će nadmašiti svoja očekivanja", emotivno je rekla Muftić.

Izudin Bajrović (Foto: T. S./Klix.ba)
Izudin Bajrović (Foto: T. S./Klix.ba)

Njen kolega Izudin Bajrović rekao je kako ni on ne osjeća razočarenje te je ponovio da "Quo Vadis, Aida?" nije film za jednu noć, nego film koji ostaje generacijama koje dolaze.

"Nisam siguran da će film koji je večeras dobio Oscara ostati toliko značajan kao naš film. Ne treba osjećati poraz, trebamo biti ponosni na naš film i ne osjećati da večerašnji ishod na bilo koji način umanjuje njegovu vrijednost - jer to zaista ne bi bilo tačno", zaključno je naveo Bajrović.