Filmoljupci odlučili
240

Nagrade publike 23. SFF-a osvojili filmovi "Žaba" i "Intervju s Putinom"

Klix.ba
Ekipa filma "Žaba" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ekipa filma "Žaba" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala koja je sinoć održana u Narodnom pozorištu, predstavljeni su i glasovi publike. Film "Žaba" osvojio je nagradu publike za najbolji igrani film, a "Intervju s Putinom" nagradu publike za najbolji dokumentarni film.

Nagrade publike su proglašene poslije ponoći u kinu Meeting point nakon ceremonije dodjele zvaničnih festivalskih nagrada u Narodnom pozorištu.

Film "Žaba" rediteljski je prvjenac Elmira Jukića, a donosi priču o Zeki, bivšem borcu i brici s PTSP-om.

Film je premijerno prikazan u sklopu Open Air programa, a podsjećamo da je film, baš kao i predstava, probudio emocije publike koja nije mogla sakriti potresenost i suze i koja je glumce ispratila višeminutnim aplauzom i ovacijama.

Nagradu publike za najbolji dokumentarni film dobio je "Intervju s Putinom" čiju režiju potpisuje Oliver Stone. Riječ je o vrhunskom četverosatnom filmskom ostvarenju zasnovanom na najintimnijim intervjuima koje je Putin ikada dao nekom autoru sa Zapada. Ovaj izuzetni četverodijelni dokumentarac pruža dubok uvid u Putinov lični i profesionalni život, a vremenski i tematski se dotiče Putinovog odrastanja u doba komunizma, njegovog uspona na vlast, odnosa s četiri američka predsjednika i njegovih iznenađujućih stavova o trenutnim američko-ruskim odnosima.

Podsjećamo, Oliveru Stoneu koji je bio specijalni gost Sarajevo Film Festivala, uručeno je Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Young Audience Award pripala je ostvarenju "Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića koji je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Film "Muškarci ne plaču" također je bh. kandidat za nagradu Oscar Američke filmske akademije.

Film donosi priču o desetorici ratnih veterana s različitih strana iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, koji su nekada pripadali vojskama koje su devedesetih ratovale jedne protiv drugih, okupljenih na mirovnoj radionici koju organizira jedna organizacija u udaljenom planinskom hotelu.