Šest naslova
27

Na AJB DOC i danas pogledajte filmove koji uglavnom tretiraju stvarne ljude i teme

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Šest sjajnih filmova bit će prikazano i četvrtog dana AJB DOC Film Festivala koji je televizijska kuća Al Jazeera Balkans organizirala u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

U 14 sati će biti upriličena projekcija filma "Hod po žici" Sandre Budesheim i Sabine Zimmer. Ne propustite ovu sjajnu priču koja je vrhunac svake izbjegličke priče koja bi trebala završiti priznanjem statusa azila i smještajem u Njemačkoj.

U 16 sati će u sklopu programa AJB Prikazuje biti prikazan film "Mali princ" Murisa Beglerovića koji je dokumentovao priču o desetogodišnjem Anti koji pohađa osnovnu školu u selu Oćevija kod Vareša. Pogledajte film o Anti, jedinom djetetu tog uzrasta u selu.

Nakon toga, u 17 sati, slijedi projekcija filma "Dva svijeta" reditelja Macieja Adameka. Riječ je o inspirativnom filmu kroz koji nas 12-godišnja Laura vodi kroz svoj život s gluhonijemim roditeljima, koji je pun izazova i iznenađujuće običan.

U 18 sati pogledajte film "Na ivici slobode" Anite M. Hopland i Jensa Lengerkea koji nam donose priču o mladim antiautoritarnim Rusima i Ukrajincima koji su istražujući grad pronašli način da preuzmu kontrolu nad svojim životima, suočavajući se sa strahom i dijeleći vratolomije kojima prkose smrti s milionima gledalaca putem interneta.

Film "Djeca taoci sistema" Ivane Pauerove Milošević bit će prikazan u 20 sati. Riječ je o istraživačkom dokumentarnom filmu u kojem autorica koristi pojedinačne priče i intervjue sa stručnjacima kako bi pokazala da su zaštita i odgoj djece u Norveškoj mnogo kompleksniji u odnosu na to kako se predstavljaju u medijima.

Četvrta noć AJB DOC Film Festivala bit će završena projekcijom filma "Zvijer je još živa" Mine Mileve i Vesele Kazakove koji će biti prikazan u sklopu programa Last Minute Cinema. Film govori o potrazi za idealnim komunizmom i o tome kako on nikada nije postojao u praksi.

Svi zainteresovani karte za projekcije na AJB DOC festivalu mogu kupiti svakog dana od 11 do 21 sat u Box Officeu Multiplexa Cinema City gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM.

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala, kao i sinopsisi filmova dostupni su na službenoj web stranici.