Nedjela zločinca
167

Ambasada Holandije u Luksemburgu organizirala prikazivanje filma o Ratku Mladiću

A. D.
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, u velikoj sali bioskopa Utopia u Luksemburgu upriličeno je prikazivanje dokumentarnog filma “Suđenje Ratku Mladiću” (“The Trial of Ratko Mladic”). Organizator događaja je Holandska Ambasada u Luksemburgu.
Prikazivanju dokumentarca prethodile su riječi dobrodošlice koje je mnogobrojnoj publici uputio ambasador Kraljevine Holandije u Luksemburgu Han-Maurits Schaapveld, da bi zatim kratki uvodni govor održao Marc Bichler – putujući ambasador za ljudska prava pri Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

Dokumentarni film “Suđenje Ratku Mladiću”, u trajanju od nešto više od sat i po, donosi priču iz maratonskog suđenja zločincu Ratku Mladiću.

Delegacija Šure – vrhovnog starješinstva muslimana Luksemburga predvođena predsjednikom Farukom Ličinom, i predstavnici Odbora za obillježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na čelu sa Jasminom Sinanovićem, iskoristili su priliku da razgovaraju sa prisutnim gostima, te da upute riječi zahvale organizacionom timu Holandske Ambasade na čelu sa ambasadorom Schaapveldom.

"Važnost podsjećanja na zločine i genocid je danas možda izraženija nego li ikada ranije, osobito kada se uzme u obzir da se ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost uručuje Peteru Handkeu – otvorenom negatoru genocida", saopćili su.

Dokumentarni film "Suđenje Ratku Mladiću" ("The Trial of Ratko Mladic") američkog PBS-a/Frontlinea donosi rekonstrukciju ratnog zločina kroz maratonsko suđenje ovom zločincu i prikazuje krvavu prošlost Bosne i Hercegovine te posljedice užasa koje živimo danas.