Film/TV
18

Goran Kapetanović: Već šest nominacija za film "Moja tetka u Sarajevu" je veliko priznanje

Piše: El. B.
Sarajlija s prebivalištem u Švedskoj Goran Kapetanović čiji je film "Moja tetka u Sarajevu" nominovan u šest kategorija za nagradu Guldbagge, koja se smatra švedskim ekvivalentom slavnog Oscara, je uoči večerašnje dodjele nagrada za Klix.ba rekao kako su te nominacije veliko priznanje.

"Nominovani smo za šest kategorija i veliki je uspjeh samo doći do toga jer ipak se u Švedskoj godišnje radi 46 filmova. Drago mi je što su prepoznali taj film i vidjeli njegov kvalitet i potencijal jer je to film koji govori o univerzalnim temama konfrontiranja s prošlošću", rekao je Kapetanović za Klix.ba izražavajući nadu da će dobiti bar jednu ili dvije od šest nagrada za koje je film nominovan.

"Cilj filma je djeci i ljudima koji su otišli u inostranstvo na vizuelan način pokazati odnos koji mi imamo prema državi u kojoj smo odrasli", rekao je Kapetanović kojeg za rodni grad vežu samo lijepe stvari poput bezbrižnog života, sarajevskih zezancija i izlazaka u KUK.

Film "Moja tetka u Sarajevu" je snimljen 2016. godine, a govori o 50-godišnjem Zlatanu koji nije dolazio u Bosnu i Hercegovinu otkako ju je napustio kao izbjeglica. Ipak, njegova kćerka Anja (18) ima veliku želju upoznati svoje korijene i odlučuje doći u Sarajevo. Iako je otac pokušava zaustaviti, na kraju doputuje sa njom i tada počinje njihova potraga za identitetom i zajedničkom historijom.

Nominovan je u kategorijama Najbolji film, Najbolji režiser (Goran Kapetanović), Najbolji glumac (Milan Dragišić), Najbolja sporedna glumica (Sadžida Šetić), Najbolji scenarij (China Åhlander, Dragan Mitić i Goran Kapetanović) i Najbolja kinematografija (Ita Zbroniec-Zajt).