Slobodan ulaz
1

Dani kazahstanskog filma povodom otvaranja počasnog konzulata u Sarajevu

Klix.ba
Ambasada Republike Kazahstan u Zagrebu i Počasni konzulat Republike Kazahstan u Sarajevu, uz podršku Asocijacije "BERKUT" organizuju Dane kazahstanskog filma 14. i 15. decembra u 17 sati, povodom otvaranja počasnog konzulata Republike Kazahstan u Sarajevu i obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Kazahstan.

Projekcije će se održati u kinu Novi Grad, a ulaz za sve posjetioce biće slobodan.

Radnja prvog filma „Ratnici Stepe - Min Bala“ događa se u prvoj polovini 18. vijeka - u ključnom dobu istorije Kazahstana, kada u krvavom ratu s džungarima jedinstvo i junaštvo kazahstanskog naroda postaju odlučujuća snaga na putu ka sticanju slobode.

U ovoj žestokoj borbi, zajedno sa odraslima, mladi ratnici predvođeni hrabrim Sartajem ustaju u odbranu rodne zemlje. Njegova legendarna vojska, poznata kao "Min Bala", ulazi u neravnopravan bitku s neprijateljem i mijenja tok rata. Film je titlovan na hrvatski jezik.

Dobitnik nagrada:

Najbolji nacionalni patriotski film - Nagrada za nacionalnu kinematografiju Kulager, Almaty (2012.) i 31st edition of Fajr International Film Festival, prikazivanje na Filmskom festivalu u Cannesu, Francuska, 17. maja 2012.

Drugi film, "Kelin“, je film o ljubavi, strasti, neobuzdanim osjećanjima i razumu, koji bi trebao biti sastavni dio svake emocije. Radnja se dešava u 3-4 vijeku naše ere, u doislamskom periodu. Svaka kanonizovana religija je definisana zakonima i dogmama, a epoha paganstva, u kojoj je smješten scenario, predstavlja prirodnu formu postojanja. To je priča o ljudima koji žive kao dio prirode, čiji je osnovni cilj bio preživjeti, nastaviti lozu. U ovom filmu nema nijedne riječi. Zastupljene su samo prvobitne, šamanske strasti, koje se vrte oko žene – prirodnog začetnika života.

Dobitnik nagrada:

Grand prix Monaco Charity Film Festival, 5-11. maj 2010. godine New York Eurasian Film Festival, 11—14. novembar 2010. godine Najbolji igrani film, Najbolja kinomatografija