Pet ostvarenja
49

Četvrti dan AJB DOC-a donosi filmove koji se bave društvenim fenomenima

E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Četvrti dan AJB DOC Film Festivala donosi pet dokumentarnih ostvarenja o nevjerovatnim ljudskim sudbinama i društvenim fenomenima.

Film "Sjedi da se ispričamo" na kojem su radili Jasmin Džemiđić, Aziz Čeho i Mirza Čeho na repertoaru je u 15 sati. Priča je to o Jasminu DŽemiđiću, prvom sit-down komičaru u regiji i aktivisti za prava osoba sa invaliditetom. Kroz svoj rad on pokušava ublažiti prepreke koje osobe s invaliditetom imaju u svakodnevnom životu, od kojih su najveće one koje postoje u ljudskim glavama. Svojim šalama, koje su nastale iz ličnog iskustva, Jasmin pokušava razbiti tabue. Njegova želja nije samo da nasmije publiku već i da ih potakne na razmišljanja o nepravdi i diskriminaciji koja nije samo problem osoba s invaliditetom.

Nakon toga možete pogledati film "Bjarne mrzi kameru" koji će u sklopu takmičarskog programa biti prikazan u 16:30 sati. Weronika Nitsch donosi neobičnu priču o strankinji s kamerom koja upada u život svom susjedu Bjarneu. Ko je on? Ispituje ga o životu i smrti, o njegovim nadama i snovima. On je lijepo zamoli da prestane. No, kada žena iza kamere to odbije, rađa se odnos kakav se rijetko viđa na filmu, ispunjen apsurdima, toplinom, humorom i uglavnom mnoštvom neodgovorenih pitanja.

U 18 sati možete pogledati film "Žudnja za povratkom", intimnu priču o posljedicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje djece, prikazana iz ugla tinejdžerke, kao središnjeg lika filma, i njene lične borbe za pravdu. Nakon što je proglašena podobnom da bude usvojena u Danskoj, Etiopljanka Amy je u svojoj devetoj godini napustila majku i dvije sestre u Etiopiji. Nikad se nije prilagodila životu u toj zemlji, svojoj danskoj porodici i tamošnjoj kulturi. Osjećala je duboku čežnju i tugu zbog gubitka svoje porodice, jezika i kulture. Žudnja za povratkom prati Amynu borbu protiv danskih i etiopskih vlasti te njene pokušaje da poništi status usvojenog djeteta i ostvari svoju najveću želju - da obnovi odnos s porodicom, koji je uništavan iz dana u dan, nakon što je usvojena u dobi od devet godina.

Film "Put patriotizma" bit će prikazan u 19:30 sati, a donosi priču o pravdi, korupciji i putu prema novorođenoj naciji, koja je zabilježena iz neobičnog ugla i sadrži ranije neobjavljene prizore. Sutkinja Marie Tuma vodi veliko međunarodno suđenje u slučaju korupcije, protiv prvooptuženog za ratne zločine i bivšeg ministra Fatmira Limaja. Sutkinja koristi sva dostupna sredstva u borbi za pravdu, ali je suočena sa sumnjivim svjedocima, političkim pritiskom i nepredvidivim okruženjem. Istina postaje sve manje jasna jer odlučni Limaj dovodi u pitanje svaki zaključak u ovom sudskom slučaju.

U 21 sat možete pogledati film "Ponoćni putnik", priču o Hassanu Fazilliju koji je nakon emitovanja dokumentarnog filma "Mir" 2015. godine na afganistanskoj državnoj televiziji morao napustiti domovinu. Tokom višegodišnje potrage za sigurnošću, porodica shvata da kontrolu nad situacijom može uspostaviti samo oslonivši se na kameru na mobilnom telefonu. Porodično snimaju ovaj autobiografski film, na čijem početku traže zaštitu kao izbjeglice, ali bivaju odbijeni. Film u nastavku prati njihovo putovanje zloglasnom balkanskom krijumčarskom rutom.

Svi zainteresovani karte za projekcije na AJB DOC festivalu mogu kupiti svakog dana od 11 do 21 sat u Box Officeu Multiplexa Cinema City, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM. Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala kao i sinopsisi filmova dostupni su na službenoj web stranici festivala.