Meeting Point
6

Višeminutni aplauz za Ognjena Glavonića nakon specijalne projekcije filma "Teret" u Sarajevu

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U sarajevskom kinu Meeting Point upriličena je specijalna projekcija filma "Teret" mladog srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića, koji je zbog osjetljivosti teme o kojoj govori izazvao burne reakcije u cijelom regionu.

Publika je Glavonića pozdravila višeminutnim aplauzom, a nakon projekcije je upriličen razgovor s rediteljem koje je vodio Nebojša Jovanović s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Film "Teret" donosi priču o Vladi, vozaču kaiona kojeg je utjelovio Leon Lučev, a koji tokom NATO-ovog bombardiranja prevozi nepoznati teret od Kosova do Beograda. Vlado ne postavlja pitanja i ne želi previše znati o čemu se radi, ali nakon što obavi posao i vrati se kući mora se suočiti s posljedicama svog djela. Film je nastao na osnovu istinitih događaja koje je Glavonić istraživao u svom nagrađivanom dokumentarnom filmu "Dubina dva" koji je nastao tokom priprema za njegov dugometražni igrani prvjenac "Teret".

"Prvi put sam za to saznao 2009. godine, sasvim slučajno, na internetu, kroz dva teksta o zločinu o kojem do tada nisam imao pojma. Više od samih tih članaka zanimljiva mi je bila šutnja o toj temi i odsustvo radoznalosti. Počeo sam se raspitivati i shvatio da niko ili ne zna ili nije zainteresovan da sazna više o tome. Baš iz te želje da se o tome ne šuti i da se ne skreće pogled u stranu nastala je ideja za film o jednom liku, njegovom novom poslu i putovanju kroz zemlju zahvaćenu ratom", rekao nam je Glavonić za Klix.ba.

Režiju i scenarij potpisuje Ognjen Glavonić, a uloge su ostvarili Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina.

Film je premijerno prikazan u programu Director's Fortnight na Cannes Film Festivalu i osvojio je niz međunarodnih priznanja: na Art Film Festivalu, u Cottbusu, Haifi, Ljubljani, Zagrebu... Za ulogu u ovom filmu Leon Lučev je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca na 24. Sarajevo Film Festivalu.

Film ostaje na redovnom repertoaru kina Meeting Point do 16. januara s početkom u 20 sati. Više o repertoaru na zvaničnoj stranici Meeting Pointa.