{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Zubati kondom za žene za odbranu od silovatelja

S
21.6.2010. u 21:59
0
49
Zubati kondom za žene za odbranu od silovatelja
0
Južnoafrička liječnica osmislila je "zubati" kondom za žene koji služi za zaštitu od silovanja. O njenom izumu se priča već nekoliko godina, no sada se taj kondom zaista i našao u upotrebi.
Sonnet Ehlers je na ideju o stvaranju "zubatog" kondoma došla još prije 20 godina kada je upoznala jednu žrtvu silovanja.

"Obećala sam joj da ću jednoga dana učiniti nešto kako bih pomogla osobama koje su pretrpjele takvo nešto i to sam i učinila", kazala je Ehlersova.

Kondom nazvan "Rape-aXe" sa unutrašnje strane ima zube poput ribljih, koji prilikom pentracije jednostavno "zagrizu" neželjeni penis.

Konodom s penisa može ukloniti jedino ljekar, te se Ehlersova nada da će na taj način i vlastima biti lakše da uhapse silovatelje.

"Kada kondom “zagrize” penis to jako boli. Osoba ne može mokriti niti hodati. Ukoliko pokuša ukloniti, "zubi" na kondomu će zagristi još jače", istakla je liječnica.

Već 30.000 ovakvih ženskih kondoma distribuirano je u gradove Južne Afrike tokom Svjetskog prvenstva.

Liječnica tvrdi kako je kondom posve siguran i iako je njegov "ugriz" jako bolan ne postoji opasnost od komplikacija.

"Idealno bi bilo kada bi žene pri odlasku na sastanak naslijepo nosile ovaj kondom ili kada odlaze na neka mjesta koja baš i nisu sigurna", naglasila je Ehlersova, dodajući kako se nada da će njen izum biti od velike koristi svim ženama."Zubati" kondom se trenutno testira tako da je pušten u prodaju u ograničenim količinama, no nakon testne faze bit će dostupan široj javnosti po cijeni od blizu dva eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: