Ljubav i veze
21

Znate li zašto je seks zdrava navika?

Klix.ba
Ako ste mislili da je seks samo zadovoljstvo, varate se. Vođenje ljubavi ima mnogo više pozitivnih efekata na ljudski organizam, utiče na san, oslobađa od stresa, sagorijeva kalorije i slično.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Nedavno obavljeno istraživanje je pokazalo da muškarci koji imaju seks više od dva puta sedmično imaju manje šanse za dobijanje infarkta od muškaraca koji imaju seks jednom mjesečno.

Oslobađa od bola

Ako vam je glavobolja izgovor da izbjegnete seks, prestanite s tim. U trenutku kad dolazite do vrhunca, nivo hormona oksitocina se povećava pet puta. Lučenje endorfina smanjuje bolove.

Poboljšava imunitet

Redovnim seksom se povećava nivo antitijela imunoglobulina A, koji jača imunitet. Vaše tijelo će biti otpornije na prehladu.

Smanjuje stres

Ako ste pod stresom, nemojte dozvoliti da to utječe na vaš seksualni život. Seks ne samo da će popraviti vaše raspoloženje, nego će vas osloboditi od stresa te će te biti generalno sretniji u životu. To je naučno dokazana činjenica.

Dugovječnost

Kada osoba doživi orgazam, dolazi do lučenja hormona dehidroepiandrosterona, koji poboljšava imunitet, obnavlja tkivo i održava kožu zdravom. Muškarci koji barem dva puta sedmično dožive orgazam žive duže u odnosu na one koji seks imaju jednom u nekoliko sedmica.

Poboljšava cirkulaciju krvi

Tokom seksa srce radi brže, a svježa krv stiže do organa i ćelija. Korištena krv se uklanja, a na taj način se i izbacuju stvari koje vas čine umornim.

Kvalitetan san

Sigurno ste primijetili da bolje spavate nakon seksa, a kvalitetan san je jedan od najvažnijih faktora zdravlja.

Poboljšava fizičko stanje tijela

Ako vam se ne ide u teretanu, seks će vam pomoći da ostanete u formi. Polusatno vođenje ljubavi sagorijeva 80 kalorija.

Povećava nivo estrogena i testosterona

Estrogen i testosteron čine da se bolje osjećate u krevetu, a pozitivno utječu na mišiće i kosti te održavaju srce zdravim. Pored toga, konrolišu i holesterol. Estrogen žene štiti od bolesti srca i određuje njihov miris.