Ljubav i veze
6

Promo / Znate li da vrijeme ovulacije varira i u redovnim menstruacijskim ciklusima?

U školi smo naučili da trudnoća nastaje spajanjem muške i ženske spolne stanice (spermija i jajašca). Spermiji u spolne organe žene dospijevaju izbacivanjem sperme tokom spolnog odnosa (ejakulacija). U spolnim organima žene spermiji preživljavaju do 5 dana tokom kojih mogu oploditi jajnu stanicu. Također, u školi smo učili da se jajna stanica oslobađa iz jajnika 14. dana menstruacijskog ciklusa (ovulacija) i oslobođena preživljava 24 sata tokom kojih može doći do susreta sa spermijem odnosno oplodnje.

Kako spermiji mogu preživjeti 5 dana u spolnim organima žene i "čekati" ovulaciju, a jajašce oslobođeno iz jajnika može preživjeti 24 sata tokom kojih može biti oplođeno, jasno je da u menstruacijskom ciklusu svake žene ima samo 6 plodnih dana. Koji su to tačno dani ovisi o trenutku ovulacije, a upravo ta činjenica značajno komplicira ovu matematiku.

Nedvojbeno je utvrđeno da u samo 12% žena ovulacija nastupa 14. dana menstruacijskog ciklusa, dok 88% žena ima ovulaciju neki drugi dan tokom menstruacijskog ciklusa. Danas se zna da više od polovice svih žena ima ovulaciju izvan teoretskog „rizičnog“ razdoblja između 10. i 16. dana menstruacijskog ciklusa. Dakle, ne bi nas smjelo iznenaditi da čak 70% žena u praksi ima plodne dane izvan teoretskog razdoblja plodnih dana iz naših udžbenika.

Upravo zbog varijabilnosti vremena ovulacije, a time i plodnih dana žene ne bi trebale planirati trudnoću oslanjajući se na metodu računanja plodnih dana. Ako to ipak čine, trebaju uzeti u obzir mogućnost da je posljednji spolni odnos bio nezaštićen. Ako žele izbjeći neplaniranu trudnoću i ako od nezaštićenog odnosa nije prošlo više od 120 sati, trebaju požuriti u apoteku po pilulu za dan poslije (ellaOne) jer je to jedina metoda koja može smanjiti rizik od neplanirane trudnoće nakon spolnog odnosa. Uvijek vrijedi pravilo da je pilula to djelotvornija što se ranije uzme nakon nezaštićenog odnosa.

Pilula za dan poslije u apoteci se može nabaviti bez recepta. Važno je znati da se djelotvornost različitih pilula za dan poslije značajno razlikuje. ellaone djeluje kada je najpotrebnije.

Ako želite saznati više o ovoj temi posjetite stranice https://www.facebook.com/hitnakontracepcija/ i http://www.ellaone.ba/