Ljubav i veze
0

Žensku G tačku ipak je lako pronaći?

Sarajevo-x.com
Misteriozna G tačka, za koju se pretpostavlja da vodi ka seksualnom zadovoljstvu kod žena, može se locirati putem ultrazvuka, tvrde italijanski naučnici.

Mnoge žene tvrde kako stimulacija određenog dijela njihove vagine vodi ka snažnim orgazmima, ali medicina nikada prije nije mogla utvrditi tačnu lokaciju tog područja. Tako je grupa italijanskih naučnika, na čelu sa dr. Emmanuele Jannini sa Univerziteta L'Aquila, sprovela zanimljivu studiju koja je obuhvatila tek 20 ženskih osoba.

Naime, naučnici su koristili ultrazvuk kako bi izmjerili veličinu i oblik tkiva iznad prednjeg zida vagine, za koje se uvijek vjerovalo da je lokacija G tačke.

Kod devet žena koje su doživljavale snažne vaginalne orgazme, tkivo između vagine i uretre, preko koje se izbacuje urin iz organizma, u prosjeku je bilo gušće u odnosu na tkivo preostalih 11 žena koje jednostavno nisu mogle doživjeti orgazam stimulacijom vagine.

"Po prvi put, moguće je otkriti da li žena uopšte ima G tačku ili ne, na jednostavan, brz i jeftin način", stoji u saopćenju italijanskih naučnika, objavljenom u naučnom magazinu New Scientist.

Međutim, mnogi specijalisti upozoravaju da postoji mnoštvo drugih razloga zbog kojih neke žene doživljavaju snažan orgazam, a neke žene ipak ne. Doktor Tim Spector, iz bolnice St Thomas u Londonu, veruje kako bi pomenuto gusto tkivo zapravo moglo biti dio klitorisa, još jednog izuzetno osjetljivog područja kod žena.

"Zaključak ovog istraživanja je da postoji jedan, najbolji način za vođenje ljubavi, što jednostavno nije ispravno", prokomentarisala je dr. Petra Boynton sa Univerziteta u Londonu.

Postojanje G tačke ostalo je kontroverzno pitanje još od 1980. godine, kada se ovaj izraz počeo koristiti kao objašnjenje zašto neke žene mogu doživjeti orgazam putem vaginalne stimulacije, a druge ne.