Samo da znate
0

Ženske suze muškarcima ubijaju volju za seksom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Želite li privući muškarca, nikako to ne pokušavajte suzama. Naučnici su dokazali da ženske suze imaju negativan utjecaj na seksualnu želju muškarca.

Stručnjaci sa izraelskog instituta Weizmann otkrili su da ženske suze odašilju "hemijski signal" koji ubija uzbuđenje kod muškaraca.

Profesor Noam Sobel objasnio je za radio BBC da taj signal snižava nivo testosterona i moždanu aktivnost koja je povezana sa seksualnim uzbuđenjem.

Njegov tim sada planira istražiti kako muške suze utječu na žene, a kako na druge muškarce.

Nakon što su prikupili suze žena volontera, koje su plakale gledajući tužne filmove, naučnici su muškarcima pod nos na podlozi stavili suze i otopine soli, a da oni nisu znali šta je šta. Oni su udisali kapljice tekućine dok su procjenjivali prizore na licima žena.

Otkriveno je da su oni koji su mirisali ženske suze bili manje raspoloženi za seks nego oni koji su mirisali otopinu soli.

Nivo hormona testosterona ovim prvim opao je za 13 posto pored kapljica suza, a pored otopine soli ostao je isti.

I njihovo fizičko stanje se promijenilo, posebno temperatura, otkucaji srca i disanje. Skeniranjem mozga utvrđena je smanjena aktivnost dijelova mozga koji se povezuju sa seksualnim uzbuđenjem.