Istraživanje
0

Žene su zadovoljnije seksualnim životom u starijoj dobi

Sarajevo-x.com
Neki će se vjerovatno iznenaditi kada čuju da žene s godinama postaju strastvenije. Međutim, njihov seks nije tako čest, ali je zato, čini se, dosta kvalitetniji, nego u mlađim godinama.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su starije žene zadovoljnije svojim intimnim, odnosno seksualnim životom, iako je on rijedak.

Kalifornijski naučnici su analizirali podatke od 806 žena koje su govorile o svom seksualnom životu. Prosječna dob im je bila 67 godina, ali neke su bile i u 40-tim i 80-tim.

Pola njih su bile seksualno aktivne u prethodne četiri sedmice. Oko 83 posto žena u 40-tim su rekle da su bile često seksualno aktivne, u usporedbi sa 13 posto najstarijih koje nisu bila tako često aktivne, ali su zato bile dosta zadovoljnije svojim seksualnim životom.

Oko 47 posto najstarijih žena sebe opisuju kao vrlo zadovoljne, bez obzira na učestalost seksualnih odnosa. To je gotovo dvostruko veći procenat u odnosu na žene u mlađoj dobi koje su zadovoljne svojim seksualnim životom.

Doktorica koja je provodila istraživanje Susan Trompeter to objašnjava time što seksualna ativnost nije uvijek povezana sa seksualnim zadovoljstvom.

"Također, i oni koji nisu spolno aktivni mogu postići seksualno zadovoljstvo kroz druge oblike zadovoljavanja ili bliskosti u vezi. Emocionalna i fizička bliskost partnera nekada mogu biti važniji od doživljavanja orgazma", kaže dr. Susan Trompeter, prenosi Daily Mail.