Ljubav i veze
0

Žene skromnost vide kao znak slabosti

Sarajevo-x.com
Nije istina da žene privlače skromni muškarci. Macho tipovi još uvijek su na vrhu liste najomiljenijih, a skromnost se smatra znakom evolucijske slabosti, pokazala je nova studija.

Istraživanja sugerišu da žene porast broja metroseksualaca i "ženskastih" muškaraca smatraju veoma odbojnim. Skromnost smatraju manom koja može značajno utjecati na sposobnost pronalaska zaposlenja i zaradu.

Studija provedena na 132 ženske osobe i 100 muških studenata volontera otkrila je kako pripadnici jačeg spola kod žena skromnost ipak ne vide kao negativnost.

Učesnicima ispitivanja prikazani su 15-minutni intervjui koje su snimili muški i ženski glumci odgovarajući na upite za posao koji zahtijeva određene društvene vještine.

Procijenjeno je da su prijavljeni bili skoro jednako kompetentni za posao, ali su se oni skromniji ženama manje svidjeli.

Rezultati studije objavljeni su u žurnalu "Psychology of Man and Masculinity", a jedna od psihologinja koja je vršila ispitivanje, Corinne Moss-Racusin, sa Univerziteta Rutgers u New Jerseyu, objašnjava: "Historijski i kulturološki za muškarce važe stereotipi da su nezavisni i fokusiraniji na same sebe od žena. Ženama je dozvoljeno da budu slabe, a muškarcima je to strogo zabranjeno."