Vjerovali ili ne
0

Žene po mirisu znoja znaju da li su privlačne muškarcima

Sarajevo-x.com
Ženama je dovoljno da pomirišu znoj muškarca pa da već znaju da li su im privlačne ili ne.

Nova naučna studija ukazuje na to muški znoj ima različit miris u zavisnosti od raspoloženja, tako da i na taj način jači spol pokazuje da li osjeća privlačnost prema onom nježnijem.

Istraživanje koje je predvodila doktorica Denise Chen sa Univerziteta Rice u Teksasu pokazuje da postoje dva tipa znoja koji proizvode muškarci u svojim dvadesetim godinama. Jedan od njih žene su prokomentarisale kao "normalan", a drugi kao "seksualan", piše Telegraph.

"Normalni" znoj nastao je nakon 20-minutne sesije u kojoj su muškarci zamoljeni da pogledaju edukativne filmove. Nakon toga, dato im je da pogledaju erotske filmove, a pritom su proizveli "seksualni" znoj.

Ženske učesnice istraživanja pomirisale su i jedan i drugi znoj, dok im je praćena aktivnost mozga. Ne samo da su ih prepoznale, već su i nesvjesno reagovale na njih.

Doktorica Chen kaže da je "seksualni" znoj izazvao aktivaciju određenih regiona u muškom mozgu, a žene su to prepoznale po mirisu.

Istraživači će sada svoje napore usmjeriti prema načinu na koji ovi mirisi utječu na ponašanje žena i muškaraca jednih prema drugima.