|

Žene po mirisu znoja znaju da li su privlačne muškarcima

Žene po mirisu znoja znaju da li su privlačne muškarcima
0
S
Sarajevo-x.com
28.12.2009. u 09:30
2
komentara
0

dijeljenja
Žene po mirisu znoja znaju da li su privlačne muškarcima
Ženama je dovoljno da pomirišu znoj muškarca pa da već znaju da li su im privlačne ili ne.
Nova naučna studija ukazuje na to muški znoj ima različit miris u zavisnosti od raspoloženja, tako da i na taj način jači spol pokazuje da li osjeća privlačnost prema onom nježnijem.

Istraživanje koje je predvodila doktorica Denise Chen sa Univerziteta Rice u Teksasu pokazuje da postoje dva tipa znoja koji proizvode muškarci u svojim dvadesetim godinama. Jedan od njih žene su prokomentarisale kao "normalan", a drugi kao "seksualan", piše Telegraph.

"Normalni" znoj nastao je nakon 20-minutne sesije u kojoj su muškarci zamoljeni da pogledaju edukativne filmove. Nakon toga, dato im je da pogledaju erotske filmove, a pritom su proizveli "seksualni" znoj.

Ženske učesnice istraživanja pomirisale su i jedan i drugi znoj, dok im je praćena aktivnost mozga. Ne samo da su ih prepoznale, već su i nesvjesno reagovale na njih.

Doktorica Chen kaže da je "seksualni" znoj izazvao aktivaciju određenih regiona u muškom mozgu, a žene su to prepoznale po mirisu.

Istraživači će sada svoje napore usmjeriti prema načinu na koji ovi mirisi utječu na ponašanje žena i muškaraca jednih prema drugima.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...