Razlozi variraju
8

Žene otkrile šta ih je nagnalo da prekinu svoje dugogodišnje veze

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sretne veze ispunjavaju naš život i pružaju nam podršku kroz svakodnevnicu i sve ono što ona donosi. Međutim, mnogi se s vremenom naviknu na mane njihovog partnera i nesvjesno ulaze sve dublje u odnos koji im uopće ne odgovara, prenosi Cosmo.

Psiholozi često govore o toksičnim i lošim vezama te je lako steći dojam da, ako vaša veza nije takva, onda je normalna. Ali trebate se zapitati, da li vam vaš partner pruža sve što želite? Da li ste zaista sretni u tom odnosu ili ste jednostavno upali u kandže melanhonije, navike i prilagođavanja?

Nekoliko ispitanica odgovorilo je na pitanje ankete na Redditu "Zašto ste prekinuli svoju vezu?" objašnjavajući kako su našle ključnu pogrešnu stvar u naizgled normalnoj vezi.

"Nikada mi nije pružao emotivnu podršku", napisala je jedna od učesnica koja je odgovorila na pitanje zašto je prekinula vezu sa svojim dečkom. Dodala je kako čak ni nakon dvije godine veze nije mogla dobiti bilo kakav oblik podrške od svog partnera te kako joj je vrlo često na probleme odgovarao sa: "Sama si ih stvorila, uvijek ih sama stvaraš".

"Iako su se stvari činile dobrima na svim drugim poljima, to nije bilo uredu i zbog toga sam morala otići", rekla je.

"Nikada nisam govorila potpunu istinu o detaljima naše veze, čak ni svojim prijateljima", napisala je druga korisnica Reddita. Objasnila je kako je vrlo često sakrivala ružne ili manje interesantne dijelove svoje veze jer je mislila kako to nije nešto čime se može pohvaliti ili o čemu može pričati. Kada je shvatila da više sakriva no što govori, odlučila je staviti tačku na taj odnos.

"Nisam ga mogla zamisliti uz sebe u budućnosti", rekla je jedna od korisnica, dodavši kako je njen partner redovno zamišljao i planirao nove stvari s njom, ali kako ona to nikada nije mogla. Kada bi razmišljala o događajima koji bi se mogli desiti u narednih pet godina, nikada ga nije vidjela pored sebe, što je bio crveni alarm da je vrijeme za razilazak.

Razlog zbog kojeg je jedna od ispitanica ostavila svog dečka jeste činjenica da se uvijek osjećala odgovornijom osobom u vezi.

"Shvatila sam da se prilagođavam onog momenta kada sam uvidjela da on neće biti sposoban da se brine za našu buduću porodicu jer se ni ne trudi zarađivati dovoljno novca. Emotivno i finansijski sam bila glavna odgovorna u našoj vezi, a to mi se nije sviđalo", rekla je.

Naposljetku, jedna korisnica izjavila je kako je tek nakon prekida shvatila koliko ju je veza gušila.

"U jednom momentu sam shvatila da se lomim kako bih održala vezu funkcionalnom te da sam jedina koja to zaista radi. Kad god bih ga zamolila da se više potrudi, učinio bi da se osjetim krivom što to tražim. Kada je veza završila, shvatila sam da sam većinu vremena bila tužna jer nisam imala nekoga, a ne zato jer mi nedostaje", kazala je.