Ljubav i veze
0

Žene ne vole muškarce s bradom jer izgledaju starije i agresivnije

Sarajevo-x.com
Na prvom sastanku muškarce ocjenjuju na osnovu toga da li su obrijani ili ne, tvrdi nova studija. Iako je nekada brada bila simbol muškosti i zrelosti, današnje žene ne misle tako.

Štaviše, žene izbjegavaju muškarce s bradom, jer im oni izgledaju agresivno. Ipak, nije sve tako crno za muškarce koji vole bradu, jer ona uliva poštovanje, posebno kada su u pitanju stariji muškarci.

Stručnjaci nude nekoliko različitih teorija zašto su muškarci puštali bradu. Naime, brada je dobra kao zaštita kože od sunca, a nekada davno je ublažavala udarce u tučama, a povezuje se i sa boljim imunitetom.

Neobična teorija kaže da se u bradi zadržavaju razne bakterije pa muškarac ima dobro zdravlje.

Iako bi žene trebali privlačiti jaki i zdravi muškarci, nova istraživanja naučnika iz Kanade i Novog Zelanda pokazuju da je pripadnicama ljepšeg spola, brada odbojna.

Tokom istraživanja, 19 muškaraca je puštalo bradu šest sedmica, a naučnici su ih fotografisali u različitim emocionalnim fazama, kada su sretni, ljuti ili potišteni.

Zatim su se obrijali i ponovno fotografisali, a te snimke pokazali 200 žena. Svim ženama su se više svidjeli muškarci bez brade i tvrdile su da oni s bradom izgledaju starije i agresivnije.

Naučnici su zaključili da neobrijani muškarci djeluju muževnije drugim muškarcima, ali su manje privlačni nježnijem polu.