Ljubav i veze
0

Žene ne pričaju "mnogo" više od muškaraca

Sarajevo-x.com
Studija rađena na Univerzitetu Arizona uspjela je, iako ne u potpunosti poništiti, onda barem umanjiti značenje još jednog stereotipa - žene pričaju mnogo više od muškaraca. Naime, ukoliko tačno brojite izgovorene riječi, ustanovit ćete da razlika među spolovima, kada je pričanje u pitanju, i nije tako velika.

Tim predvođen psihologom Matthiasom R. Mehlom sa Univerziteta Arizona, istraživanjem je došao do zaključka da žene ustvari manje govore od muškaraca.

Studija je rađena na samom Univerzitetu tako što su istraživači postavili mikrofone svojim kolegama i studentima na kampusu. U eksperimentu je učestvovalo 396 dobrovoljaca, a istraživanje je ukupno trajalo deset dana. Na taj način su stručnjaci bili u stanju pratiti razgovore učesnika studije i bukvalno brojati njihove izgovorene riječi.

Krajnji ishod studije pokazao je da žene u prosjeku za deset dana izgovore 16.215 riječi, a muškarci 15.669 riječi. Razlika među spolovima iznosi bezznačajnih 546 riječi. "Šta već znači 500 riječi, kakva je to razlika?!", zapitali su se istraživači.