Istraživanje
0

Želite li ozbiljnu i sretnu vezu ne žurite sa seksom

Klix.ba
Čini se da veze koje počnu sporije traju duže i partneri su sretniji u takvim vezama. Istraživanje urađeno na stotinama parova je pokazalo da su oni koji su čekali određeno vrijeme prije stupanja u seksualne odnose bili mnogo sretniji u vezi.

Kako kažu eksperti, suzdržavanje od seksa na početku veze daje ljudima više vremena da se upoznaju i da shvate koliko jedno drugom zaista odgovaraju. Bez ovog perioda upoznavanja, rasuđivanje može biti manjkavo, što dovodi do toga da parovi zapadnu u nezadovoljavajuću dužu vezu.

"Seksualni odnosi, ili nedostatak istih, na početku veze, može imati veliki i dugotrajan utjecaj na kvalitet veze. Upoznavanje je vrijeme za istraživanje i donošenje odluka o vezi, kada partneri shvataju koliko odgovaraju jedno drugom, kada se obavezuju jedno drugom i stvaraju emotivnu i fizičku intimnost. Brzo stupanje u seksualne odnose skraćuje ovaj period i tjera parove na početak veze", kazale su vođe istraživanja.

U jednom od prvih istraživanja ovakve vrste naučnici sa Univerziteta Cornell u SAD-u su razgovarali sa skoro 600 parova, vjenčanih ili onih koji žive zajedno, o tome koliko su sretni u svojoj vezi. Pitani su koliko ulažu u vezu, koliko su emotivno uključeni u vezu, kako dobro komuniciraju, koliko često se svađaju i koliko su zadovoljni svojim seksualnim životom.

Glavno pitanje u anketi je bilo koliko dugo su čekali prije nego su stupili u seksualne odnose.

Oko trećine parova je izjavilo da su u seksualne odnose stupili tokom prvog mjeseca veze, a njih 28 posto je čekalo oko šest mjeseci.

Rezultati su jasno pokazali da su oni koji su čekali sa seksom bili mnogo sretniji u vezi.