Tri komponente
12

Zbog čega je emotivno varanje puno gore od fizičkog

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Emocionalno varanje može biti puno gore od fizičkog. Kada emotivno varate ne možete se izvući na alkohol ili jednu lošu odluku jer se ne možete emotivno povezati preko noći.

Emocionalno varanje obično traje sedmicama ili mjesecima, uključujući uzajamne osjećanje, koji ne nestaju poslije noći neodgovornog seksa. Emocionalno varanje ima tri komponente: emocionalnu povezanost, tajnost i element erotike.

Ukoliko imate blisko, platonsko prijateljstvo, a pomisao kako tu osobu ljubite vas uzbuđuje, znači da ipak emotivno varate svog partnera.

Prema psihoterapeutima sada je lakše nego ikad započeti emocionalnu aferu, jer mobilni telefoni i društveni mediji čine ljude dostupnim 24 sata dnevno. Dakle, postavlja se pitanje kako da znate da vas partner emotivno vara? Postoje li znakovi? Naravno da da, a ovo su neki.

Ne želi da se približavate njegovom telefonu

Ako se vaš partner udalji od vas dok koristi telefon ili se iznervira kada ste u njegovoj blizini, to može značiti da nešto želi sakriti od vas. Porast pisanja poruka i korištenja društvenih mreža također može biti razlog da budite oprezni.

Ponaša se... drugačije

Više provođenja vremena na Facebooku ili kada želi iznenada sam ići u teretanu umjesto kao bračni par je jasna promjena u ponašanju, međutim to ne mora nužno značiti da vas emocionalno vara, ali zapravo znači da se nešto vjerovatno sprema.

Previše govore o njemu/njoj

Ako primijetite da vaša srodna duša često spominje prijateljevo ime i s vremena na vrijeme dijeli detalje o njima ili njihovom životu, to također može biti znak.

Prestaje govoriti s vama

Ako vaš partner prestane dijeliti stvari s vama i na pitanja vam odgovara s "u redu“, "ništa“, "ok" to može biti znak da vas izbjegava jer znaju da su učinili nešto pogrešno.

Više mu niste prioritet

Za razliku od fizičkog varanja koje traje jednu noć, emocionalna veza zahtijeva vrijeme i energiju osobe koja je u nju uključena. Dakle, ukoliko vašem partneru više niste prioritet, to znači da je zaokupljen nekim drugim.

Više nisu zainteresirani za seks

Vaša druga polovina više ne inicira seks i čini vam se udaljen tokom čina? To može biti razlog za zabrinutost, posebno ako niste svjesni nijednog većeg problema koji se trenutno događa u njihovom životu. Bilo da je riječ o seksu, ljubljenju ili držanju za ruke, fizička bliskost je važan i bitan dio uspješne veze, a svaka nagla promjena na tom djelu može biti znak većeg problema.

Šta učiniti ako mislite da vas partner emocionalno vara?

S partnerom smireno razgovarajte: Postavite mu pitanja poput: kako se osjećaš sa mnom u vezi?; Jesi li sretan?; Osjećaš li kao da nam nešto fali?

Ako kažu da je sve u redu i da su sretni - ali vi ste i dalje zabrinuti - terapeut za parove mogu vam pomoći da prevaziđete probleme.