Savjeti eksperta
8

Zašto se trebate ponašati kao da ste slobodni i onda kad ste u vezi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi parovi na početku veze najviše vremena provode jedno s drugim te zaboravljaju na ljude s kojima su inače provodili vrijeme. Cosmopolitan donosi nekoliko savjeta kako se ponašati u vezi kako biste uspjeli naći savršen balans između veze i ostalih aspekata života.

"Filmovi često promovišu ideju da partneri jedno u drugom moraju naći najboljeg prijatelja te da jedno drugom moraju biti sve u životu", kaže psihologinja Irene Levine dodajući da ovo ne treba primjenjivati u vezama.

Ona ističe da je sebično očekivati od vašeg partnera da igra sve uloge koje su vama potrebne u životu. On ne može biti i vaš partner, najbolji prijatelj, savjetnik i slično.

"Postoje neke stvari koje možemo govoriti samo prijateljima. Da ste slobodni, govorili biste ih samo vašim prijateljima, a ne partneru. Tako uradite i sada, nije neophodno da sve probleme 'istresate' svojoj boljoj polovici", kaže Levine.

Iako je zabavno izlaziti u parovima, a na taj način možete u isto vrijeme boraviti i s prijateljima i sa partnerom, potrudite se provoditi vrijeme s prijateljima bez partnera. Družite se "jedan na jedan" te dajte vremena partneru da i on uradi isto sa svojim prijateljima. Nemojte dopustiti da činjenica da ste u vezi promijeni vaše odnose s ljudima koje ste znali prije svega toga.

Brojna istraživanja pokazuju da osobe koje imaju hobi i zanimacije izgledaju zanimljivije i osjećaju se sigurnije u sebe. Jednostavno je, ukoliko vežete sve aktivnosti i cijeli vaš životni fokus na vašeg partnera, kada prekinete doživjet ćete to jako teško. Međutim, ukoliko imate zanimaciju koja vam odvlači pažnju, osjećat ćete se bolje i sigurnije.

Eksperti tvrde da nikada ne treba pokušavati saznati sve o partneru te da uvijek treba provesti jednu ili dvije noći u sami svom stanu, čak i ako ste u veoma ozbiljnoj vezi. Ako niste počeli živjeti skupa, ne provodite sve svoje vrijeme kod vašeg partnera, jer to unosi monotoniju u vezu.

"Možete provjeriti da li vaš partner ima potrebu da vas kontroliše tako što ćete mu reći da vam je potrebno vrijeme u kojem ćete se isključiti od svega. Ako reaguje na ružan način, to znači da nešto nije uredu. Slična stvar važi i za izlaske s vašim prijateljima bez partnera, ukoliko mu to smeta, to je veliki minus i ne trebate ga ignorisati", kaže Levine.

Zaključila je priču izjavom kako u vezi treba nastaviti funkcionisati onako kako ste funkcionisali i prije nego je započela. To, naravno, ne znači da možete viđati druge ljude nego da trebate zadržati svoje hobije, prijatelje i zanimanja te da zbog veze ne trebate mijenjati karakter i navike.