Ljubav i veze
9

Zašto se parovi sve rjeđe odlučuju za brak?

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Tokom nekoliko proteklih dekada postalo je sve uobičajenije da nevjenčani parovi žive zajedno. Ovi parovi sve rjeđe se odlučuju za brak, a razlog leži u nečemu ozbiljnijem od nespremnosti na obavezivanje.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) udio onih koji nevjenčani žive zajedno od 1967. do 2014. godine povećao se sa skoro nula do jedne desetine, dok se procenat onih koji žive sa vjenčanim partnerima smanjio sa 70 posto na 50 posto. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "Demography", zajednički život manje parova vodi pred oltar nego ranije.

Istraživači su analizirali podatke za parove od 1995. do 2006. godine kako bi bolje shvatili kako su se veze mijenjale kroz godine. Ono što su pronašli je da danas postoji veća vjerovatnoća za parove koji žive zajedno da prekinu, a manja da se vjenčaju, nego što je to bio slučaj devedesetih godina prošlog stoljeća.

Međutim, čini se da je ovaj trend većinom primjenjiv za osobe bez fakultetskog obrazovanja. To ne znači da obrazovanje ima ulogu u ovom fenomenu, već su naučnici zaključili da ovo znači da parovi prekidaju i susprežu se od braka zbog finansijskih poteškoća.

"Jedan vjerovatni set problema su niske plate i nestabilno zaposlenje, što se češće dešava ljudima bez fakultetske diplome", rekla je Kelly Raley, jedna od autorica studije.

Iako svjesnost o ovom problemu postoji i iz vlada žele ohrabriti ljude da stupe u brak, to jednostavno neće funkcionisati ako parovi to ne mogu priuštiti, kaže ona.

Ovo bi također moglo objasniti zašto se sve manje mladih osoba odlučuje ući u brak. U Pew Research anketi 27 posto mladih reklo je da se još uvijek nisu vjenčali jer nisu finansijski stabilni.

Dakle, česti stereotipi kako se mladi ne žele vjenčati jer su sebični i neskloni obavezivanju i privrženosti mogli bi biti potpuna zabluda. Stvar je zapravo u nečemu mnogo težem i jednostavnijem: mladi jednostavno nemaju dovoljno novca da osnuju porodicu.