Ljubav i veze
0

Zašto se parovi svađaju?

Sarajevo-x.com
Ukoliko većina vremena koju provodite sa partnerom prođe u svađi, onda biste trebali ispitati prave uzroke vaših konflikata. Psihoterapeutkinja i stručnjak za ljubavne veze, Paula Hall, istražila je glavne razloge zbog kojih se parovi svađaju.

Razlozi zbog kojih se parovi najčešće svađaju su novac, seks, posao, djeca i kućni poslovi. Prepirke počinju zbog neslaganja u mišljenjima, ali stpljenjem i zdravom komunikacijom moguće je postići kompromis.

Ukoliko se iz dana u dan svađate oko istih stvari, onda vjerovatno postoje neki neriješeni konflikti koji u obliku sitnih svađa stalno izlaze na površinu.

Često se nakon intenzivnih svađa ispostavi da je suštinski razlog za konflikte u vezi neki neriješeni problem iz prošlosti. Osjećaji odbačenosti ili izdaje koji vuku korijenje iz djetinjstva, mogu biti uzroci vaših svađa iako vaš partner nama nikakve veze sa tim.

Na primjeri, osoba koju su u djetinjstvu napustili roditelji, teško će podnijeti neko poslovno putovanje svog partnera.

Ukoliko u vešoj vezi postoje teme koje rijetko spominjete jer odmah izazovu žestoku svađu, onda ih morate što češće spominjati. Ako to ne učinite, ti problemi se mogu pretvoriti u ubicu vaše veze.

To su najčešće zaboravljeni rođendani ili vremena kada smatrate da vaš partner nije bio uz vas a trebao je. Često je u pitanju nepovjerenje zbog nevjerstva jednog od partnera koje se desilo u prošlosti, a koje ste navodno preboljeli i oprostili. Sasvim je razumno da vas takve stvari još uvijek bole, ali morate naučiti živjeti s njima ako ste se već odlučili nastaviti živjeti u toj vezi.

Parovi često koriste novac, seks ili kućne poslove kao povode za svađu, a iza svega toga ustvari stoje često drugi problemi.

Na primjeri, svađa oko plaćanja nekog računa više je svađa oko preuzimanja odgovornosti. Nesuglasice oko kućnih poslova su zapravo zahtijevi za više poštovanja i odavanja priznanja za poslove koje radite. Svađe oko seksa su uglavnom svađe zbog nedostatka nježnosti i pažnje.

Iapk, svađe se možda nekim poarovima i isplate zbog radosti pomirenja. Kada se mirite, jedno drugome potvrđujete svoju ljubav i privrženost.

Upamtite da iza svakodnevnih svađa često stoji neki ozbiljniji problem koji morate riješiti.