Ljubav i veze
0

Zašto muškarci gube interes?

Sarajevo-x.com
Jeste li se ikad zapitale zašto muškarci nakon nekog vremena počnu da gube interesovanje za vezu? Za stvari koje u jednom trenutku izgledaju ispravno, u sljedećem se ispostavi da i nisu?

Da bismo razumjeli ovo više nego neobično ponašanje, najbolje je okrenuti se homoseksualcima, tako bar tvrdi Daylle Deanna Schwartz u svojoj knjizi "Direktan razgovor sa gej muškarcima" (Straight Talk with Gay Guys).

Izašli ste naveče s momkom, divno se proveli, razgovarali o mnogo čemu i zaključili kako imate puno dodirnih tačaka, osjetili međusobnu privlačnost, možda čak i bili intimni, a on se nakon toga nikad više nije javio. Ili je bio divan mjesecima, govorio krasne stvari koje si željela čuti, bio savršen partner, a onda se odjednom otuđio i postao hladan.

"U pitanju je uzbuđenje uslijed potrage što je vjerovatno genetički predodređeno muškarcima," objašnjava Carl, jedan od istraživača ovog fenomena. "A dio sa bježanjem? To je zapravo stari strah od vezivanja. Istina, mnogi prevaziđu ovaj problem s godinama, ali kod nekih je evidentno da on ostane. Zato je za ženu bitno da nauči prepoznati može li vjerovati određenom muškarcu.

Naučite "nanjušiti" strahove

Muškarci su hrabri kad je u pitanju ubijanje buba i gledanje horor filmova, ali su istovremeno kukavice kad je u pitanju intimnost i spremnost na vezivanje. Ako nije u stanju da se posveti jednoj ženi, to može prouzrokovati vaše razočarenje i česta pitanja poput: Šta nije uredu sa muškim rodom?

Ne pružajte im sve

S većinom muškaraca stvari stoje ovako: oni žele znati da vas mogu imati. Jednom kad dobiju sve, ne moraju se više dokazivati tako da ih to često povede nekoj sljedećoj ženi kojoj će morati dokazivati kako su atraktivni, pametni, zanimljivi i sveukupno - savršeni.

I sve i ako je mit da se muškarci boje vezivanja, jedno je sigurno - oni se boje da će nestati iskri koje se pojave kad tek upoznaju neku ženu kojoj se svide i koja pomisli kako su neodoljivi.

Dakle, kako umanjiti šanse da se upletete u njegove besmislene strahove? Rješenje je - idite polako, ne dajite se u potpunosti, ne viđajte se prečesto, držite se svoje teritorije i ne zaboravite planirati druženja sa prijateljima ali i trenutke kada ćete biti solo. Neka se svijet nikad ne vrti oko njega. Tako će biti preokupiran razmišljajući o tome hoće li vaša veza potrajati, umjesto da se preplaši da se sve odvija prebrzo.

"Ljudi se preplaše kad se nađu u nečemu neočekivanom, kad stvari idu brže nego što to oni žele. Prva i najnormalnija reakcija je da pobjegnu, radije nego da se suočavaju sa situacijom," tvrdi Michael. "Kad usporite, onda ima više vremena za razgovor koji je ključna stvar jer tada spominjete i probleme i rješavate ih kroz komunikaciju. Na početku veze te stvari ne izlaze na vidjelo, ali kasnije svakako da. Ako tražite partnera koji je emocionalno nedostupan, to znači da ste i sami takvi."

Bez ekstrema

Ne umišljajte da ste našli savršenog jer će tada više boljeti ako vas ostavi. Fantazije i polet mogu samo dovesti do težih posljedica.

"Bilo kakva ekstremna situacija je nešto o čemu treba voditi računa. Morate biti u stanju da napravite korak unazad i pogledate na stvari što realnije. To je ono što mudre osobe rade," savjetuju stručnjaci. "Razmislite prije nego 'uskočite' u takvo nešto.

Žene uvijek krive muškarce kad nešto krene po zlu, ali, na kraju krajeva, za vezu je potrebno dvoje.