{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zanimljiva nauka: Zašto postoje muškarci i čemu služi seks?

Klix.ba
20.5.2015. u 12:00
6
115
Zanimljiva nauka: Zašto postoje muškarci i čemu služi seks?
6
Zanimljiva nauka: Zašto postoje muškarci i čemu služi seks?
Postojanje muškog spola je normalno, ali i zapanjujuće neobjašnjivo, jer je seksualna reprodukcija vjerovatno jedan od najkomplikovanijih načina razmnožavanja.
Tako bar tvrde naučnici sa Univerziteta u East Angliji koji su uz pomoć eksperimenta sa insektima pokušali doći do saznanja zašto je evolucija favorizirala seksualnu reprodukciju umjesto jednospolnog aseksualnog razmnožavanja koje bi naizgled trebalo biti znatno jednostavnije i učinkovitije.

"Skoro sve višećelijske životinje i biljke nastaju kao rezultat seksa, ali njegovo postojanje nije lako objasniti. Štaviše, seks je teret koji kao rezultat nudi ograničen proizvod sposoban za kreiranje života – ženske jedinke. Iz toga slijedi pitanje zašto priroda troši energiju na proizvodnju muških jedinki?", pita se vođa istraživanja profesor Matt Gage.

Naučnici su željeli razumjeti zašto je darvinistička selekcija favorizirala naizgled skup i komplikovan način reprodukcije. Aseksualna reprodukcija proizvela bi jedinke koje su 100 posto sposobne za daljnje razmnožavanje, dok seksualna to svojstvo prenosi samo na ženske jedinke.

Naučnici su u testu, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nature, koristili bube brašnare kroz 50 generacija tokom deset godina. Otkriveno je da se u slučaju uklanjanja seksualne selekcije ili takmičenja mužjaka za ženke kojim se simulira aseksualna reprodukcija dešava pad otpora na bolesti, što je rezultiralo nestankom populacije u samo deset generacija.

S druge strane, insekti kojima je "dozvoljeno" takmičenje unutar populacije od 90 mužjaka i 10 ženki postale su tokom godina otpornije na bolesti.

"Seksualna selekcija je dobar filter za odabir dobrog genetičkog materijala koji jača zdravlje populacije. Naše istraživanje podržava upravo tu ideju – seks je najbolji način za zadržavanje dobrih genetskih karakteristika u budućim generacijama", zaključio je Gage.

Ukratko, komplikovani način reprodukcije evolucija je favorizovala nauštrb jednostavnog i aseksualnog razmnožavanja upravo zbog većih šansi za preživljavanje genetski jačih jedinki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: