Savjeti advokata
11

"Zajednički odvojeni" život može biti tajna sretnog braka, ali morate zaštititi svoju imovinu

M. N.
Helena Bonham Carter i Tim Burton su već deceniju u ovakvoj vrsti braka (Foto: AFP)
Helena Bonham Carter i Tim Burton su već deceniju u ovakvoj vrsti braka (Foto: AFP)
Broj parova koji nakon sklapanja braka odlučuju nastaviti živjeti razdvojeno je u porastu. Veliki broj slavnih parova odlučio se na ovakav bračni život.

Gwyneth Paltrow i njen suprug Brad Falchuck žive zajedno samo četiri dana sedmično, dok gčumica Helena Bonham Carter i režiser Tim Burton žive odvojeno na spojenim imanjima u Londonu više od decenije.

Zajednički, ali odvojeni život možda je tajna dugotrajnog i sretnog braka, a advokati kažu kako se finansijske i pravne implikacije dogovora često zanemaruju.

Advokatica Elspeth Kinder radila je na velikom broju ovakvih slučajeva i za Daily Mail iznijela je nekoliko savjeta za parove koji se odluče da žive zajedničkim odvojenim životom.

1. Predbračni ugovori nisu namijenjeni samo slavnim osobama

Iako nisu popularni, oni su potrebni u ovakvim slučajevima kako bi se zaštitili individualni interesi partnera. Bitno je i to da se dogovore u vezi mjesta gdje će provoditi dane zajedno, šta očekuju jedno od drugog, koliko vremena će provoditi jedno kod drugog i da li će putovati odvojeno.

2. Razdvajanjem nećete zaštiti sredstva ako se razvedete

Ideja da ćete zadržati imovinu ako se razvedete, a prije toga ste je podijelili, je kao da vjerujete u bajke jer se nakon razvoda se što je stečeno u braku dijeli 50-50. U slučaju da su tu i djeca, onda idu i veći procenti na stranu onoga kod koga će djeca biti.

Dakle, to što razdvojite imovinu, bankovne račune i stvari ne znači da ste se zaštitili.

3. Teške zadatke rješavajte kada zađe sunce

Razgovor o smrti nije na vrhu liste mladenaca, ali parovi bi trebali razgovarati o neugodnim temama kada sunce zađe. Iako vođenje dva doma, a ponekad i zasebnih finansija, možda predstavlja ulaznicu za sretan brak, to predstavlja potencijalne zamke kada je u pitanju raspodjela imovine nakon smrti.

Kako bračni par stari i možda će jednom trebati njegovatelj, važno je da se razmotri i izvrši procjena finansija s jasnim planom djelovanja u tim slučajevima.

4. Nemojte "zaglaviti" u rutini

Ukoliko se odlučite na razvod i odugovlačite s tim jer svakako živite odvojeno, imajte na umu da sud neće gledati na to kao i vi već će za relevantna datum uzeti onaj kada podnesete zahtjev.

"Zajednički odvojeni život može biti sretan izbor, ali parovi moraju zaštititi svoje lične interese kada su dobra vremena kako bi bilo lakše ako se desi najgore", kazala je Kinder.