Koliko treba da se zaljubite?
0

Za ljubav na prvi pogled potrebno osam sekundi

Sarajevo-x.com
Koliko treba čovjeku da se zaljubi na prvi pogled, zapravo koliko taj pogled treba trajati da bi ste mogli osjetiti da se radi o pravoj osobi i o pravoj ljubavi?

Odgovor na to vječno pitanje dali su britanski psiholozi koji su putem tajne kamere bilježili koliko traje prvi pogled koji ljudi upute nekom ko im se čini atraktivnim.

U istraživanju je učestvovalo 115 studenata oba spola kojima je rečeno da će razgovarati s grupom atraktivnih glumaca i glumica, te da će nakon toga ocijeniti ko im se od njih najviše dopada.

Studenti, međutim nisu znali za tajne kamere koje su bile raspoređene po prostoriji pomoću kojih su naučnici bilježili dužinu trajanja prvog pogleda na određenu osobu.

Nakon skupljenih podataka otkriveno je da su muškarci upućivali poglede od osam i više sekundi samo onim ženama koje su ocijenili visoko atraktivnima, dok na drugim ženama njihov pogled zadržao najviše četiri sekunde.

Sasvim suprotno, žene su i manje atraktivnim muškarcima upućivale poglede istog trajanja kao i onima koje smatraju zgodnima.

Naučnici su ovo protumačili ranije dokazanim psihološkim činjenicama da muškarci podsvjesno žele lijepu, zgodnu i zdravu ženu zbog potomstva, dok žene, koje više strahuju od samoće ili neželjene trudnoće, dobro promotre svakog muškarca bez obzira na izgled.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Archives of Sexual Behavior.