{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za dobar život u dvoje dovoljno je biti sebičan

F
7.5.2013. u 10:22
11
27
Za dobar život u dvoje dovoljno je biti sebičan
11
Za dobar život u dvoje dovoljno je biti sebičan
Za život u dvoje ljudi moraju biti spremni dijeliti, žrtvovati se i prihvatiti kompromis, no studija naučnika sa Univerziteta u Arizoni pokazala je da je neželjeno žrtvovanje za partnera štetno za vezu i da je bolje misliti na sebe nego prihvaćati prisilne zadatke.
Osoba koja pristaje žrtvovati se dok je pod stresom samo povećava razinu stresa, a to utiče na vezu s partnerom i priprema teren za veliku svađu, rekli su Casey Totenhagen i ekipa naučnika koji su pratili 154 parova, vjenčanih ili ne koji su u vezi od šest mjeseci do 44 godine.

Ispitanici su trebali opisati svoje dnevne aktivnosti, vrijeme provedeno sa prijateljima, brigu za djecu te kućanske poslove. Zatim su trebali definirati koje aktivnosti vide kao žrtvovanje i pokazalo se da su to uglavnom obveze partnera koje su morali preuzeti.

Ispitanici su zatim trebali ocijeniti svoj radni dan, sve razmirice tokom dana te kako je to uticalo na njihovo raspoloženje i konačno morali su opisati svoje osjećaje prema partneru toga dana u odnosu na uobičajene osjećaje prema partneru.

Osobe koje su preuzele posao svog partnera kada su bile dobre volje osjećale su se angažiranije u vezi. To nije vrijedilo za osobe koje su bile pod stresom i takve krenule obavljati žrtvu za partnera.

U dane kada je partner pod stresom, ta mala žrtva koju čini nije uopće korisna jer postaje kap koja prelije čašu, rekla je Casey Totenhagen za Daily Mail i objasnila: "Ako ste imali stresan dan i onda još morate podnijeti neku žrtvu za partnera kada stignete kući, to je samo dodatno opterećenje za vaše loše raspoloženje".

Zato preporučuje partnerima da podijele zadaće ovisno o raspoloženju drugoga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: