Naučna studija
0

Više seksa - kvalitetnija sperma

Sarajevo-x.com
Muškarcima koji imaju problema sa plodnošću neki ljekari preporučuju veoma konvencionalnu terapiju - što više seksa, prenosi AP.

Na sastanku Evropskog društva za ljudsku reprodukciju koji se u utorak održao u Amsterdamu predstavljeni su rezultati novog australijskog istraživanja o problemima neplodnosti kod muškaraca.

U istraživanju je učestvovalo 118 Australijanaca koji su imali problema s neplodnošću zbog slabog kvaliteta sperme nastalog različitim uzrocima.

Vodeći autor studije, dr. David Greening i njegov tim su muškarcima savjetovali svakodnevni seks u trajanju od sedmice. Nakon 'testiranja', kod 81 posto muškaraca je primjećeno poboljšanje kvaliteta sperme, i to za 12 posto.

Mnogi stručnjaci za neplodnost dosad su parovima koji ne mogu imati djecu preporučivali da se muškarac uzdržava od seksa neko vrijeme zbog kvaliteta sperme, dok su žene trebale sačekati plodne dane kako bi začeće uspjelo.

Rezultati ovog istraživanja govore sasvim suprotno, ali mnogi stručnjaci se slažu da ljudima još ne treba davati nadu jer učestali seks ne mora značiti da će neplodan muškarac ostvariti željeni cilj i postati otac.

'Ovo istraživanje je samo jedna karika u lancu rješavanja problema neplodnosti. Mnogo je bitnije sad dokazati da svakodnevni seksualni odnosi doprinose većem broju začeća', izjavio je Bill Ledger, profesor ginekologije sa britanskog Sveučilišta Sheffield koji je također prisustvovao sastanku.

Ljekari su na sastanku istakli i da muškarci trebaju biti svjesni da konzumiranje alkohola i pušenje smanjuju kvalitet sperme, kao i neke spolne bolesti, te neke hemikalije i lijekovi.