Za žene
0

Višak hormona može odvesti u prevaru

Sarajevo-x.com
Žene koje imaju visok nivo hormona oestradiola, ženskog hormona plodnosti, sklonije su mijenjanju partnera, tvrde autori nove studije s teksaškog Univerziteta u Austinu.

Tim ljekara s teksaškog Univerziteta objavio je sttudiju koja objašnjava kako psihološki mehanizmi i hormoni utiču na seksualno ponašanje žena.

Kristina Durante i Norm Li, ljekari, istraživali su vezu oestradiola, hormona iz jajnika i seksualne motivacije na 52 žene od starosti od 17 do 30 godina života.

Bitno je napomenuti da ove žene nisu koristile oralnu kontracepciju.

Nakon testiranja nivoa hormona utvrđeno je da su žene koje su imale povećanu količinu oestradiola imale bolje mišljenje o svom izgledu i seksualnoj privlačnosti nego žene s manjom količinom hormona.

Također, žene s većom koncentracijom ovog hormona, imale su veći broj seksualnih partnera, ljubavnih afera i sklonije su flertu.

'Naše istraživanje pokazalo je da žene koje su vrlo plodne i imaju visok nivo oestradiola teže zadovoljavaju svoje seksualne nagone i sklonije su traženju novih, potentnijih i privlačnijih partnera', rekao je Li.

Studija je objavljena u naučnom časopisu 'Proceedings of the Royal Society of London: Biology Letters'.