|

Velikodušnost brak čini sretnim, ali je i seks jako bitan

Velikodušnost brak čini sretnim, ali je i seks jako bitan
0
S
Sarajevo-x.com
11.12.2011. u 09:19
9
komentara
0

dijeljenja
Velikodušnost brak čini sretnim, ali je i seks jako bitan
Vjerovatno ste čuli barem deset mišljenja šta je to što neki brak čini sretnim i uspješnim. Nedavno istraživanje je pokazalo da je velikodušnost jedan od ključnih faktora za uspješnu vezu, ali i seks je bitan, ni to se ne može poreći.
Parovi koji su natprosječno velikodušni u svojoj vezi imaju pet puta veću šansu da budu sretni u braku, kaže istraživanje. Zadovaljavajući spolni život je od pojedinačnih stvari koje čine brak najviše rangiran, ali velikodušnost je to što doprinosi dobrom slaganju u spavaćoj sobi. To znači da bi velikodušnost mogla biti ključ za seksualno zadovoljstvo i sveopću sreću.

Stručnjaci kažu da se pod velikodušnošću može podrazumijevati i kuhanje kafe svom partneru, poklanjanje cvijeća ili jednostavno obraćanje pažnje na njega/nju. Međutim, ono što dajete svom partneru ili partnerici mora biti to što on ili ona zaista želi. To pokazuje da poznajete svog partnera i obraćate pažnju na one sitne stvari koje mu znače, kaže za MSNBC Bradford Wilcox, jedan od autora ovog istraživanja.

Primjera radi, ukoliko vaš suprug ili supruga vole bijelu kafu, a vi spremite gorku crnu, to se ne računa kao velikodušno. Budite velikodušni u skladu sa željama vašeg partnera.

Međutim, seks je još uvijek itekako bitan. Parovi koji imaju dobar seks imaju i 10 do 13 puta veću šansu da budu u sretnom braku nego oni koji svoj seks smatraju osrednjim.

U ovom istraživanju je učestvovalo oko 1.400 parova, a oko 50 posto žena i 49 posto muškaraca s visokom razinom velikodušnosti u braku su rekli da je njihov brak veoma sretan. S druge strane samo 14 posto parova koji su rekli da nisu velikodušni jedno prema drugom su ocjenili sretnim svoj brak.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...