Dajte patneru ono što želi
0

Velikodušnost brak čini sretnim, ali je i seks jako bitan

Sarajevo-x.com
Vjerovatno ste čuli barem deset mišljenja šta je to što neki brak čini sretnim i uspješnim. Nedavno istraživanje je pokazalo da je velikodušnost jedan od ključnih faktora za uspješnu vezu, ali i seks je bitan, ni to se ne može poreći.

Parovi koji su natprosječno velikodušni u svojoj vezi imaju pet puta veću šansu da budu sretni u braku, kaže istraživanje. Zadovaljavajući spolni život je od pojedinačnih stvari koje čine brak najviše rangiran, ali velikodušnost je to što doprinosi dobrom slaganju u spavaćoj sobi. To znači da bi velikodušnost mogla biti ključ za seksualno zadovoljstvo i sveopću sreću.

Stručnjaci kažu da se pod velikodušnošću može podrazumijevati i kuhanje kafe svom partneru, poklanjanje cvijeća ili jednostavno obraćanje pažnje na njega/nju. Međutim, ono što dajete svom partneru ili partnerici mora biti to što on ili ona zaista želi. To pokazuje da poznajete svog partnera i obraćate pažnju na one sitne stvari koje mu znače, kaže za MSNBC Bradford Wilcox, jedan od autora ovog istraživanja.

Primjera radi, ukoliko vaš suprug ili supruga vole bijelu kafu, a vi spremite gorku crnu, to se ne računa kao velikodušno. Budite velikodušni u skladu sa željama vašeg partnera.

Međutim, seks je još uvijek itekako bitan. Parovi koji imaju dobar seks imaju i 10 do 13 puta veću šansu da budu u sretnom braku nego oni koji svoj seks smatraju osrednjim.

U ovom istraživanju je učestvovalo oko 1.400 parova, a oko 50 posto žena i 49 posto muškaraca s visokom razinom velikodušnosti u braku su rekli da je njihov brak veoma sretan. S druge strane samo 14 posto parova koji su rekli da nisu velikodušni jedno prema drugom su ocjenili sretnim svoj brak.